Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Vítěz SP Přindiš: Český kajak je nahoře i díky domácímu poháru

Praha – Vít Přindiš se stal jako první český kajakář v historii celkovým vítězem Světového poháru. To, že by letos mohl kýžený vrchol vyjít, tak trochu cítil už na květnovém mistrovství Evropy. A ve španělském Seu d'Urgell se tak nakonec skutečně stalo. Navíc je rád, že mu do toho vychází i vysokoškolské studium.

Vít Přindiš
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

"Na ČVUT působím už tak osm, devět let. Začátky byly krušné, když do toho děláte sport, musíte si určit priority. Já studuju dál a baví mě to a krásně si tím doplňuji sport," říká posluchač třetího ročníku doktorského studia biomedicínská a klinická technika.

Přindiš měl celkový triumf v SP na dosah už loni. Po nepovedeném finálovém závodě, který je hodnocen dvojnásobným počtem bodů, mu však unikl o pouhé dva body. Letos měl vicemistr Evropy z roku 2014, který v této sezoně vyhrál tři z pěti závodů SP, náskok v konečném hodnocení 26 bodů. "V hlavě mi to šrotovalo, protože se body dvojnásobily, ale řekl jsem si, že budu na konci počítat a uvidíme," přiznává.

Formu cítil už na evropském šampionátu koncem května. "To jsem věděl, že mi to jezdí. Ve finále jsem doplatil na proměnlivost vody. V Troji to gradovalo v euforické vítězství. Přál jsem si tam někdy být na bedně a ono to vyšlo," vzpomíná na červnovou pražskou zastávku SP.

V něm hraje podle Přindiše roli mnoho faktorů. "Seriál je dlouhodobý, člověk musí předvést výkonnost v rámci skoro celého roku. Navíc všechny závody se počítají, nelze si dovolit selhat či vynechat. Hraje roli i štěstí, aby to všechno sedlo, jak má," uvádí osmadvacetiletý kajakář.

Vít Přindiš
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Český kajak podle něj drží nahoře i fakt vysoké náročnosti Českého poháru. "Na každém jeho závodě musíme předvádět výkony, jako se světovou elitou, a to ten kajak posunulo tak vysoko, jak je," tvrdí Přindiš.

Jeho největším parťákem je Vavřinec Hradilek. "Ten mi toho ukázal hodně ze sportovního i životního pohledu. Plánuju s ním zimní soustředění, takže se zase určitě uvidíme. A hlavně trénujeme všichni spolu v Troji, v jednom klubu," připomněl Jiřího Prskavce a Ondřeje Tunka.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články