Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Medailová adeptka Vacenovská: Musím to mít v hlavě srovnané

Praha - Stolní tenistka Iveta Vacenovská myslí před evropským šampionátem na medaili. Z pozice šesté nejlepší Evropanky jsou její ambice v rakouském Schwechatu, kde mistrovství začne v pátek, zcela na místě. Nejdříve se pokusí uspět spolu s českým družstvem a poté i v soutěži jednotlivců.

Iveta Vacenovská
zdroj: Isifa/EPA autor: Kimimasa Mayama

"Cíl je jasný, jakákoliv medaile by byla velký úspěch, ale je to hodně daleko a musí se na tom hodně pracovat," řekla Vacenovská. "Nechci si jet na Evropu odehrát svoje, chtěla bych překvapit, podat dobrý výkon i dobrý výsledek."

Alfou a omegou útočně naladěné Vacenovské je psychika. Herně se v poslední dvou letech stabilizovala a s Lincem vyhrála i Ligu mistrů. Na mistrovství světa už byla ve čtvrtfinále a na turnaji Světového okruhu si v Brémách zahrála finále.

"Hraju celkem dobře a dalo by se říci, že mám i formu," poznamenala Vacenovská. Především musí zvládnout tlak. "Připravuji se, abych to ustála. Spolupracuji i s psycholožkou, ale hlavně to musím mít sama v hlavě srovnané."

Po olympiádě se uklidnila

Po loňské olympiádě se prý uvolnila a hrála podle svých představ. I proto v prosinci zažila v Brémách zmíněné finále. "Hrála jsem svůj nejlepší stolní tenis a tomu se chci vyrovnat. Je to těžké a zatím se mi to nedaří," řekla. A důvod? "Hlava. Stává se mi čím dál častěji, že jsem lepší v zápase a měla bych soupeřku porazit, ale stejně zápas prohraju. To je základní bod, který musím srovnat," řekla.

Šampionát v Rakousku je pro Vacenovskou tak trochu domácí. V Linci už působí několik let. "Doufám, že mně to nebude svazovat ruce a budu si to užívat," přála si. Těší se na pomoc čínského trenéra Lince Pien Ja-tung, který bude v hledišti. "Bude pomocnou rukou, můžu s ním zápasy konzultovat. Pozvedne mě," řekla.

Na Číňanky je zvyklá

Sedmadvacetiletá Vacenovská už si zvykla, že evropskou špičku tvoří čínské rodačky. V elitní desítce evropského žebříčku jich je šest. "Nějaké poznámky pořád jsou, ale já si to nepřipouštím. Jsou to normální soupeřky," řekla. Sama se snaží naučit, jak asijské soupeřky porážet. "Proto hraju několik let v Rakousku, kde mám čínského trenéra i spoluhráčky, a jezdím na stáže do Číny," doplnila.

Ve Schwechatu jsou jako první na pořadu družstva a stolní tenistky narazí v osmifinále na Španělky. Ty mají ve svém středu Šen Jen-fej, dvojku žebříčku ETTU. "Proto nesmíme klopýtnout v žádném jiném zápase a můžeme vyhrát 3:2. Španělky mají lepší jedničku, ale my jsme lepší ve zbytku," řekla Vacenovská.

V případě postupu do čtvrtfinále by Češky narazily na Bělorusky. Ty se opírají o výkony evropské jedničky Viktorie Pavlovičové. "Bělorusky budou favoritkami a my můžeme hrát uvolněně a pokusit se o překvapení," řekla Vacenovská. Výhra nad Běloruskami by znamenala postup do semifinále a jistý bronzový kov.

Reprezentace nastoupí na ME v nových dresech, velkého lva na nich nahradí mnoho malých. "Je pěkný," řekla Vacenovská. Jeden problém ale řešila, nemohla najít pro sebe ideální velikost. "Emko mi je velké a esko krátké, tak doufám, že mi nebude čouhat při hře břicho, cítím se při tom trochu nesvá," usmála se.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články