Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

Devatenáct českých plaveckých nadějí vyráží na MS. Přiveze skokan Navrátil medaili?

Praha/Budapešť – Celkem devatenáct českých reprezentantů se představí na mistrovství světa v plavání, které začne v pátek v Budapešti. Čekají je plavecké disciplíny v padesátimetrovém bazénu, v dálkovém i synchronizovaném plavání, ale i v extrémních skocích do vody. Právě v této disciplíně mají také Češi největší šanci na zisk medaile skrze účast Michala Navrátila.

Je nám líto, video expirovalo.
Navrátil touží po medaili, na MS je největší českou nadějí

"Mistrovství světa je pro nás po olympijských hrách největší událost. Jeho součástí je vedle bazénového plavání i mistrovství všech dalších odvětví a mě těší, že mimo vodního póla, které má u nás svůj svaz, obsazujeme vše," uvedl předseda Českého svazu plaveckých sportů Petr Ryška.

Cílem české výpravy je navázat na výsledky z předešlého MS v roce 2015 v Kazani, kde se Barbora Závadová probojovala do finále polohového závodu na 400 metrů.

"Chceme minimálně navazovat na to, co bylo. To znamená, že bychom byli rádi za umístění do 8. místa. Hezká umístění jsou i do 16. místa, což je při bazénovém plavání semifinále. Spokojeni bychom s nimi byli ale i u dálkového plavání nebo v synchru," řekl Ryška, který si dobře uvědomuje, že největší šanci na výrazný úspěch má Navrátil.

Elitní světový extrémní skokan skončil před čtyřmi lety čtvrtý, předloni byl osmý. "Šance jsou velké. Osobně se teď cítím dobře," řekl Navrátil, kterého ještě před MS čekají dva závody v Itálii. "Chci se tam pořádně vyskákat. Věřím, že se mi to podaří a budu připravený," uvedl dvaadvacetiletý skokan.

Hlavními postavami "bazénové" výpravy budou vedle Závadové Jan Micka, Simona Baumrtová a Martina Moravčíková. "To jsou osvědčená želízka. Z mého pohledu však bude u všech důležité, aby se poprali s osobními limity, což ve většině případů znamená i s českými rekordy," řekl reprezentační trenér Vlastmil Perna.

Ve výpravě bude chybět zřejmě největší český talent současnosti Barbora Seemanová, která se soustředí na srpnový juniorský světový šampionát v Indianapolisu.

"Naším rozhodnutím je věnovat se juniorské kategorii. Již (loni) v září jsem nahlásila trenérům reprezentace, že pokud Bára splní limit na mistrovství světa dospělých, tak vynecháváme a dokončuje juniorskou kategorii, kde má své šance na dobrá umístění a dobré časy," uvedla trenérka sedmnáctileté plavkyně Petra Škábová pro ČRo.

Nominace

Plavání: Simona Baumrtová (50, 100 a 200 m znak, 200 m polohový závod); Martina Elhenická (800 a 1500 m volný způsob); Anna Kolářová (50, 100 a 200 m volný způsob); Petra Chocová (50 m prsa); Martina Moravčíková (100 a 200 m prsa); Lucie Svěcená (50 a 100 m motýlek); Barbora Závadová (400 m volný způsob, 200 m motýlek, 400 m polohový závod); Roman Dmytrijev (200 m znak); Tomáš Havránek (200 m motýlek); Pavel Janeček (200 a 400 m polohový závod); Jan Micka (400, 800 a 1500 m volný způsob); Jan Šefl (50 a 100 m motýlek).
Dálkové plavání: Alena Benešová (5 a 10 km, štafeta); Lenka Štěrbová (5, 10 a 25 km, štafeta); Vít Ingeduld (5 a 10 km, štafeta); Matěj Kozubek (5, 10 a 25 km, štafeta).
Synchronizované plavání: Alžběta Dufková, Sabina Langerová (duo technická sestava, duo volná sestava).
Extrémní skoky do vody: Michal Navrátil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články