Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Micka chce z kanadského šampionátu nové osobáky a těší se do Itálie

Praha - Česká plavecká jednička Jan Micka je jedním ze čtrnácti českých reprezentantů, kteří se představí na mistrovství světa v krátkém bazénu na 25 metrů, které se uskuteční od 6. do 11. prosince v kanadském Windsoru. Micka se chystá na závody dlouhé 400 a 1500 metrů volným způsobem a u obou bude pomýšlet na finále. Za cílem dosáhnout v budoucnosti co největších úspěchů se dokonce rozhodl k dočasné výměně trenéra, která bude následovat zkraje nového roku.

Jan Micka
zdroj: ČTK/AP autor: Michael Sohn

Zanedlouho 22letý Jan Micka, který je považován za největší český talent v plavání, třímá ve svých rukách mimo jiné dva české rekordy na 800 a 1500 metrů. Na letošní olympiádě v Riu skončil na delší distanci na 12. místě a naplno tak předvedl svůj potenciál. Do budoucna se chce ještě zlepšovat, a tak se rozhodl pro změnu tréninku pod vedením nového trenéra. Mezinárodní spolupráce, jež zavede Micku až do Itálie, by měla začít hned po silvestru.

"Prvního ledna bych se měl přemístit do italské Ostie a tam trénovat společně s olympijským vítězem na patnáctistovku Gregoriem Paltrinierim a jeho kolegou Gabrielem Dettim a mám od nich nabídku trénovat s nimi půl roku," uvedl ke spolupráci Micka.

Prvotní nápad vzešel od českého zástupce, nakonec se na základě vzájemných debat mezi zainteresovanými plavci dohoda uskutečnila. Reprezentační talent se tak může těšit na půlroční stáž v Itálii.

Je nám líto, video expirovalo.
Micka: Od šampionátu očekávám hlavně osobáky

"Doufám, že to pomůže hlavně mně, abych nebyl věčně čtvrtý, ale abych se začal už konečně umisťovat, jak na mistrovství Evropy, případně jednou i na mistrovství světa a třeba i na olympiádě, což je můj cíl a sen," dodal. Nejvíce se těší na rozdílný trénink. "Hlavně se těším na to, že tam bude změna – prostředí, trenéra, kolektivu – a že dostanu nový impuls do trénování a začne se mi o to víc chtít."

Zda se může těšit na nové metody v tréninku mezi italskými plavci, zatím Micka neví. Přesto věří, že rozličné plavecké prvky a detaily mu pomůžou zlepšit se o několik sekund. "Právě proto tam jedu a těším se, až to všechno okoukám, a budu moct zkušenosti eventuálně poté, až se vrátím do České republiky, předávat dál," řekl.

Šampionát? Doufám, že formu mám

Italská anabáze však přijde až s novým kalendářním rokem, na konci toho letošního čeká plavce světový šampionát, který se koná v Kanadě. S velkým očekáváním se chystá do Windsoru kromě 13 českých plavců také Micka.

"Já od šampionátu očekávám hlavně osobáky a nové české rekordy," řekl sebejistě Micka. "Doufám, že formu mám. Před týdnem jsem plaval famózní časy na tréninku a ty časy držím i teď, takže věřím tomu, že forma bude dál gradovat a že vyvrcholí na mistrovství světa," uvedl.

Olympiáda se celkově českým plavcům tolik nevydařila, ale příčiny jsou neznámé. Před šampionátem jsou tak všichni v českém týmu v očekávání, zda se výkony jednotlivců zlepší. "Já mám svoji teorii – všichni jsme se posadili na zadek z olympijské atmosféry. Neřekl bych, že to bylo aklimatizací, špatným prostředím nebo čímkoliv."

"Já si opravdu myslím, že to bylo psychické. Všichni měli natrénováno, týden před olympiádou jsme na tréninku plavali neskutečné časy, které jsme v životě nikdy neplavali, a tak si myslím, že to bylo v hlavě," vrátil se Micka k olympiádě v Riu.

A jak jsou na tom s formou před odletem ostatní členové českého plaveckého týmu? "Já věřím tomu, že jsou na tom dobře, podrobnější zprávy ale nemám, protože já trénuju na Podolí, Simona Baumrtová trénuje v Chomutově, Barbora Závadová na Strahově. Ale co jsem mluvil s ostatními ze Strahova, tak těm forma graduje, ti plavou skvěle. Lucie Svěcená, kterou jsem dnes potkal, tak také plavala skvěle, tak já věřím tomu, že všichni podají skvělé výkony," uzavřel Micka.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články