Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Závadová s Mickou chtějí na ME zaplavat osobní rekordy

Praha - Čeští plavci Barbora Závadová a Jan Micka chtějí na mistrovství Evropy v olympijském bazénu v Londýně atakovat osobní rekordy. Pokud se jim to podaří, mohly by z toho vyplynout i medaile, i když podle posledních zpráv se do britské metropole chystá velmi silná konkurence, třebaže se v olympijském roce jedná o závod s nižší prioritou.

Je nám líto, video expirovalo.
Závadová se chystá na ME v plavání

Obě české opory už prostředí londýnského bazénu znají. Závadová tam závodila dvakrát, Micka jako sedmnáctiletý benjamínek před čtyřmi lety na olympiádě. Tehdy oba sbírali zkušenosti, které by mohli letos zužitkovat v zisk cenného kovu. Závadová před čtyřmi lety před olympijskými hrami v Londýně vybojovala bronzovou medaili na ME v Debrecínu.

"Protřelý medailista rozhodně nejsem. Mám tuto jednu medaili a furt se to omílá dokola," pousmála se Závadová a zdvihla varovný prst před velkým optimismem. "Medaile by byla odměna, ale bude to těžké, holky budou v desetinkách a setinkách. Já bych se ráda přiblížila rekordu a obhájila své pozice," řekla čtvrtá polohovkářka z předloňského ME v Berlíně.

Jan Micka
zdroj: ČTK autor: Ladislav Adámek

Micka si z olympiády v Londýně moc nepamatuje. "Jen to, že jsem málem nestihl start, protože jsem se tam v tom labyrintu ztratil, a když jsem přišel do svolavatelny, tak mě vyhodili, že mám špatnou čepičku," vzpomínal s úsměvem. Organizátoři mu pak poskytli erární. "Ale ta mi hned spadla, koukalo mi ucho ven. Ale moc si to nevybavuju," dodal.

Oba elitní čeští plavci se chtějí v Londýně prosadit, ale je jim jasné, že úspěšnost sezony se bude hodnotit až po olympiádě v Riu. "Poslední dva týdny už odpočívám a snažím se na to připravit hlavně psychicky. Naladit se na závodění," uvedla Závadová na dnešním setkání s novináři. "Snažila jsem se na to mistrovství Evropy trochu soustředit, i když jsme to nevzali jako přípravu na olympijské hry. Budu chtít plavat dobře," přála si.

Barbora Závadová
zdroj: ČTK/ČSPS autor: Martin Sidorják

Micka si v posledních týdnech prožil kritickou situaci, jeho organismus vykazoval známky velké únavy, že dokonce z posledních závodů v Bratislavě raději po nevýrazných výkonech odjel předčasně domů. "To byl propadák," připustil Micka. "Moc mi to nesedlo, ještě minulý týden jsem byl strašně unavenej, ale už jsem se po odpočinku na chatě konečně trochu rozjel. Mám to podobně každé jaro," doplnil český rekordman.

Oběma by pomohla medaile i psychicky do další olympijské přípravy. "S osobáky bych byl spokojený," řekl Micka, pátý muž z ME v Berlíně na neolympijské osmistovce. "V Londýně se ukáže, na čem je ještě třeba zamakat do olympiády," podotkla Závadová, která bude na čtyřstovce obhajovat čtvrté místo.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články