Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Závadová začala s tréninkem na Rio a sní o olympijském finále

Praha - Nejlepší česká plavkyně uplynulé sezony Barbora Závadová už zahájila přípravu na olympijské hry v Riu de Janeiro. Pátá žena z mistrovství světa v Kazani v polohovém závodu na 400 metrů má za sebou úvodní "lehčí" soustředění na Réunionu, příští týden odletí na tři týdny do Thajska. Chce zapracovat na způsobech motýlek a znak a také na psychice, aby vydržela sedmiměsíční olympijský trénink.

Barbora Závadová
zdroj: ČTK autor: Tibor Alföldi

Třiadvacetiletá Závadová je připravena podstoupit řeholi. Až do Ria bude skoro každý den dvakrát v bazénu, k tomu absolvuje "suchou" přípravu a posilovnu. "Bude to vrchol čtyřletého úsilí. Bude to fyzicky i psychicky náročné," uvědomuje si Závadová. "O olympiádě se bude pořád psát, okolí mi to bude připomínat, musím se s tím srovnat. Plavu pro sebe a pro svého trenéra a oba uděláme maximum, abychom uspěli," řekla svěřenkyně Jaroslava Strnada.

Poslední čtyři sezony na sobě makala a až loni sklidila ovoce, když se dostala do finále vrcholné akce v Kazani a na ME v krátkém bazénu v Izraeli skončila těsně pod pódiem. Ve finále chce plavat i v Riu. "Budou to zase ty samé holky," zmínila Závadová, že oproti MS nebude představovat Rio žádný velký rozdíl. "Za poslední čtyři roky jsem udělala kus práce a teď si to jen nepokazit," pousmála se.

Je nám líto, video expirovalo.
Plavkyní roku je podruhé za sebou polohovkářka Závadová

Před Vánocemi si dopřála ani ne týdenní volno, minimálně o polovinu kratší než v minulých letech. Už na druhý svátek vánoční jela na soustředění. "Věděla jsem, že to letos musí být jiné, soustředění ale bylo v pohodě, plavali jsme sice hodně kilometrů, ale bylo to takové bez tlaku, v pohodě. Bez zbytečných měření, abychom se rozplavali a naplno začali pracovat až teď v únoru," popsala.

Zatímco v prosinci cítila nechuť k plavání a z domácího šampionátu se dokonce raději odhlásila, na Réunionu opět měla pozitivní přístup. "Sice jsme byli v bazénu pět hodin denně, ale nebylo to takové, že bych byla vyřízená nebo nervózní. Měla jsem z toho radost. Po podzimu jsem to potřebovala, těch sedm měsíců bude vyčerpávajících," tuší. Až do OH má denní plán. "Třeba vím, že 4. června pojedu domů. Je do děsivé, ale jinak to nejde," komentovala nabitý program, který zcela podřídí přípravě na Rio.

I proto vynechá závody Českého poháru, bude jezdit spíš do zahraničí měřit se s mezinárodní konkurencí. V dubnu pak na testovací závody do Ria. "Vyzkoušíme olympijský bazén, je důležité si to osahat," upozornila plavkyně na to, že její disciplína je hned v prvním dnu soutěží. "Musím to mít najeté. Nebudu dva dny bloudit," řekla. V květnu ji čeká ještě další test - mistrovství Evropy v Londýně.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články