Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Závadová chce na MS uspět i kvůli novému kouči

Praha - Plavkyně Barbora Závadová by se na mistrovství světa v krátkém bazénu v Dauhá v příštím týdnu ráda dostala do finále alespoň na své nejsilnější trati 400 metrů polohově. Chce potvrdit, že její takřka dvouletý výpadek výkonnosti už je pryč.

Barbora Závadová
zdroj: Isifa/EPA

V roce 2010 jako sedmnáctiletá naděje vybojovala na olympijských hrách mládeže bronz na polohové dvoustovce a byla šestá v polohovém závodu na 400 metrů na ME seniorů v Eindhovenu. Mezi osmičkou nejlepších byla takřka na každém šampionátu až do ME v Debrecínu v roce 2012, kde dokonce vybojovala bronz. Jenž pak přišly olympijské hry v Londýně a krach.

Před letošním létem se Závadová rozhodla, že svou kariéru od základů změní. Odešla z Ostravy do Prahy k bývalému reprezentačnímu kouči Jaroslavu Strnadovi a už na ME v Berlíně byla zase ve špičce. V polohové čtyřstovce skončila čtvrtá. "V létě se mi po dlouhé době povedlo zaplavat dobré časy a ráda bych na to navázala, ale nerada si dopředu dávám konkrétní cíle. Jen chci být ve finále a tam neskončit poslední," řekla.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma Sportovních zpráv: Plavci před MS

Jednadvacetiletá polohovkářka se cítí dobře. Pomohl k tomu i úspěch v Berlíně. "Potřebovala jsem po dvou letech bídy uspět. Jedna Evropa nezmění můj život, navíc to tam byla brambora, ale v létě padaly konečně osobáky, takže by to mělo vyjít i teď. Zatím to vypadá dobře, ve vodě se cítím čím dál lépe," libuje si. Hlavním cílem jsou ale olympijské hry v Riu. "Chtěla bych limit už příští rok, abych měla klid na přípravu. Snad se to povede trochu lépe než Londýn," zmínila Hry, kde za osobními rekordy zaostávala o sekundy.

Závadová bude v Dauhá se čtyřmi starty - třemi polohovkami a kraulařskou dvoustovkou - nejvytíženějším českým závodníkem. To by ale pro ni neměl být problém. Vždyť při Českém poháru v Jihlavě si vyzkoušela po vzoru slavné Maďarky Katinky Hosszúové dvaadvacet startů ve třech půldnech. "Byl to dobrý trénink, ale den jsem se z toho vzpamatovávala. Už to praktikovat nebudu," oklepala se při vzpomínce.

V Dauhá bude klást důraz na kvalitu. "Nejen kvůli sobě, ale i kvůli trenérovi, který dělá všechno, abych se tady cítila dobře," zmínila Strnada. "Když jsem přišla do Prahy a viděla jsem, jak se kvůli mně obětuje, tak chci v Dauhá, ale i na OH v Riu uspět nejen kvůli sobě, ale také kvůli němu," dodala.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články