Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Baumrtová přepálila start a na dvoustovce dohmátla až pátá

Berlín Simona Baumrtová na mistrovství Evropy v Berlíně nedosáhla na medaili v závodu na 200 metrů znak. Tři čtvrtiny závodu vedla, ale dohmátla pátá v čase 2:10,99 minuty. Za svým osobním rekordem zaostala o sekundu. Titul získala Španělka Duane Da Rochaová.

Simona Baumrtová
zdroj: Isifa/EPA

Dvaadvacetiletá česká znakařka postoupila do finále s třetím nejlepším časem a dlouho se držela v čele. Jako první obracela ještě na 150 metrech, ale tempo neudržela a předstihly ji čtyři soupeřky.

V dlouhém bazénu tak nepřidala do své medailové sbírky z dvoustovky cenný kov ke stříbru a bronzu, které má z ME v krátkém bazénu. "Já jsem úplně zničená, takovou taktickou chybu..." chytala se za hlavu. "Ty vogo, to se přece nemůže stávat," láteřila, ale zároveň v jejích očích byl vidět smutek.

Baumrtová mířila vstříc zápisu do české plavecké historie. V české a potažmo i československé historii neměl na olympijské trati v dlouhém bazénu nikdy žádný český plavec zlatou medaili. Jediným mistrem Evropy je Slovák Miroslav Rolko, jenž vyhrál 100 m znak v roce 1977 v Jönköpingu. "Je to na hov...," ulevila si Baumrtová.

Simona Baumrtová:

"To se přece nemůže stát, takticky jsem to absolutně nezvládla."

Přitom stačilo plavat jako vždycky. "A přidat ve druhé stovce," uvedla česká plavkyně, která v neděli oslaví 23. narozeniny. Stal se ale opak. V polovině závodu měla Baumrtová ještě čas 1:02,81, čímž by stovku znak na MČR vyhrála skoro o půl sekundy. A poslední padesátka? "Ani nemluvit, no comment," nechtěla být zase sprostá.

Jednu vážnou chybu už totiž má za sebou. Loni na mistrovství světa v semifinále ve stejném závodu přehlédla praporek nad svou dráhou a zahájila obrátku, až když bylo už pozdě. Kvůli tomu nepostoupila do finále. "Fakt to nechápu. Loni nabourám do zdi, teď to zase přepálím jak blbeček. To je fakt hrozný. Já už ty dvoustovky asi nebudu plavat," dodala.

Chocová je ve finále

Do finále se probojovala prsařka Petra Chocová, která skončila šestá v semifinále na 100 metrů. Už v dopolední rozplavbě vylepšila vlastní český rekord o 42 setin sekundy na 1:07,66. V semifinále byla jen o čtyři setiny pomalejší. O medaile poplave Chocová ve středu večer.

"Musím říct, že na finále stovky jsem si vyloženě nevěřila. Jsem strašně šťastná. Český rekord je parádní, akorát to nebylo jako ráno. Uvidíme, jak zregeneruju na finále, snad to půjde o maličko dolů," řekla.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články