Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Začíná ME, medailovou nadějí je Baumrtová

Berlín - Zejména na znakařku Simonu Baumrtovou se budou upínat medailové naděje české reprezentace na mistroství Evropy v plaveckých sportech, které začíná v Berlíně ve středu závody v dálkovém a synchronizovaném plavání. V nominaci je čtyřiadvacet bazénových plavců, kteří vstoupí do šampionátu příští týden v pondělí, devět dálkových plavců a tři akvabely.

Ilustrační foto

Dvaadvacetiletá Baumrtová, která oslaví narozeniny v posledním dnu bazénových soutěží, má ve sbírce dvanáct medailí z vrcholných akcí, ale z dlouhého bazénu jedinou. Před dvěma lety na evropském šampionátu v Debrecínu byla třetí na 100 metrů znak a také letos je v takové formě, že může na obhajobu pomýšlet. Poplave všechny tři znakařské tratě.

"Věříme Simoně. Bylo by asi příliš odvážné mluvit ještě o někom dalším," uznal kouč reprezentace Vlastimír Perna. Obhajovat titul na neolympijské padesátce bude prsařka Petra Chocová, ale před dvěma lety v olympijském roce tuto disciplínu moc favoritů neplavalo. "Ale věříme, že se těm stupňům přiblíží," hovořil jako realista Perna. "Uspokojilo by mě šest finále, osm by bylo super," plánoval.

Je nám líto, video expirovalo.
Znakařka Baumrtová chce medaili z ME

Budoucnost českého bazénového plavání však vidí pozitivně. I proto, že v nominaci je rekordní počet závodníků, dvanáct mužů a stejný počet žen, včetně několika juniorů. "Je to hodně. Já počítal maximálně s osmnácti," uznal Perna. "Jsou tam mladí," jmenoval například Antonína Svěceného či Alenu Benešovou a její patnáctiletou sestru Annu-Marii. "Je to příslib do budoucna, jsem rád, že se tam podívají a získají zkušenosti," řekl.

Český tým byl společně na soustředění ve Slovinsku, kde absolvoval i testovací závody. Aktuálně se připravují bazénoví plavci zčásti v Pardubicích, v Brně, Praze a Baumrtová doma v Chomutově. "Domluvili se s tátou (trenérem), že zůstanou kvůli jeho práci doma v Chomutově," uvedl Perna. Do Berlína bazénoví plavci odjedou v sobotu ráno vlakem.

V nominaci jsou také dva plavci, kteří nastoupí do dálkového i bazénového plavání. Jána Kútnika čekají závody na 400, 800 a 1 500 m volný způsob a 5 a 10 kilometrů, Barboru Pickovou tratě 800 a 1500 m v. zp. a na volné vodě na 10 a 25 km.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články