Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

MS v plavání ozdobí obří skoky do vody. Průkopníkem je i Michal Navrátil

Barcelona - Po deseti letech se vrací mistrovství světa v plaveckých sportech do španělské Barcelony a do programu bude kromě všech tradičních disciplín nově zařazeno také skákání do vody z platforem vysokých 20 metrů pro ženy a 27 metrů pro muže. Přihlášeno je 2 293 sportovců z rekordních 181 zemí. Českou republiku bude reprezentovat osm bazénových plavců a pět bazénových plavkyň, jež čekají starty ve 23 disciplínách a třech štafetách. V Barceloně budou i tři dálkoví plavci, dvě dálkové plavkyně, dvě akvabely a také Michal Navrátil, který se zúčastní právě premiérové soutěže skokanů do vody.

MS v plaveckých sportech hostí Barcelona
zdroj: ČTK/AP

Zástupci mezinárodní federace FINA jsou přesvědčeni, že novinka bude mít kolosální úspěch. Připravují dva skokanské můstky nad přístavem Moll de la Fusta, výsledkem mají být úchvatné fotografie a videa se skokany v pozadí s panoramaty katalánské metropole. Plavce čekají souboje v olympijském bazénu Palau St. Jordi.

Osmadvacetiletý Navrátil absolvuje letos již pátou sezonu extrémního světového skokanského seriálu. Je průkopníkem této disciplíny v Čechách a na MS má jedinečnou příležitost dostat nový sport do podvědomí lidí. "Je to velká šance přitáhnout lidi, nové závodníky, trenéry, sponzory a peníze," komentoval Navrátil zařazení skoků z extrémní výšky do programu MS. "Bude to ale také trochu krok do neznáma," uznal.

Michal Navrátil:

"Náš sport konečně může začít růst. Už to není tak, jako když jsem začínal a šel jsem si skočit ze skály."

Nyní se dolaďují formát a pravidla závodů, které se budou testovat právě v Barceloně. Muže čeká pět skoků - dva jednodušší pokusy, jeden se střední a dva s vysokou obtížností. "FINA se bude snažit, aby se tyto skoky dostaly na olympiádu v roce 2020," prozradil Navrátil.

Zatímco v roce 2003 se česká výprava vracela senzačně s dvěma cennými kovy, letos se podobný úspěch dá očekávat jen těžko. Na stříbrný cenný kov Ilony Hlaváčkové na trati 50 metrů znak by mohla při troše štěstí letos navázat prsařka Petra Chocová opět na neolympijské padesátce, druhé místo dálkové plavkyně Jany Pechanové, čerstvé matky dcery Pavlínky, ale jen těžko některý z českých reprezentantů zopakuje. Naději neztrácí Navrátil: "Šance na medaili je, ale nesmím vůbec chybovat a ti nejlepší musejí zaváhat."

V prvním týdnu jsou na programu dálkové plavání, skoky do vody, soutěže akvabel a zápasy ve vodním pólu, bazénové plavání je připraveno na druhý soutěžní týden.

Chocová je v aktuálních světových tabulkách jako nejlepší Češka na své silné padesátce na šestém místě a svou dobrou formu potvrdila na nedávné Univerziádě v Kazani, kde vytvořila český rekord a získala stříbro. Do finále by se mohla dostat v případě překonání národního rekordu i znakařka Simona Baumrtová, pro ostatní bazénové plavce bude velký úspěch postup mezi semifinálovou šestnáctku.

Mezi pěti dálkovými plavci jsou mimo jiné i Jan Pošmourný a Barbora Picková, kteří se přihlásili do všech tří tratí na 5, 10 a 25 kilometrů. Dlouholeté reprezentantky v synchronizovaném plavání Alžbětu Dufkovou a Soňu Bernardovovu čekají soutěže jednotlivkyň i dvojic.

Mezinárodní plavecká federace FINA přichystala přísný dopingový program. Dosud bylo provedeno 485 mimosoutěžních testů a během šampionátu otestují komisaři dalších 320 sportovců.

Nominace ČR na mistrovství světa v plaveckých sportech

Plavání:

Muži: Petr Bartůněk (50 a 100 m prsa), Martin Verner (100 m v. zp.), Jan Šefl (200 m mot.), Martin Baďura (50 a 100 m znak), Tomáš Plevko (50 m v. zp., 50 m mot.), Tomáš Havránek (200 m v. zp.), Pavel Janeček (200 a 400 m pol. záv.), Martin Zikmund (100 m mot.).

Ženy: Simona Baumrtová (50, 100 a 200 m znak), Petra Chocová (50 a 100 m prsa), Barbora Závadová (200 a 400 m pol. záv., 200 m mot.), Martina Moravčíková (200 m prsa), Sabina Dostálová (50 a 100 m v. zp.).

Štafety: 4x100 m pol. záv. muži, 4x100 pol. záv. ženy, 4x100 m v. zp. muži.

Dálkové plavání:

Muži: Jan Pošmourný (5, 10 a 25 km), Ján Kútnik (5 a 10 km), Libor Smolka (25 km).

Ženy: Silvie Rybářová (10 a 25 km), Barbora Picková (5, 10 a 25 km).

Synchronizované plavání:

Alžběta Dufková, Soňa Bernardová (obě sólo a dvojice).

Skoky do vody:

Michal Navrátil (27 m).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články