Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

Krpálek poprvé od OH závodí v Česku. "Výsledky jsou dobré, ale pořád se cítím jako nováček," říká

Poprvé od olympijského zlata v Riu de Janeiru se Lukáš Krpálek představí v soutěži na domácím tatami. V Praze se v rámci prestižního European Open utká o víkendu i se zástupci světové špičky. Výsledkově mu přechod do vyšší váhové kategorie zatím vychází, sám ale cítí, že se v ní necítí úplně stoprocentně. David Klammert zase doufá, že česká hymna bude hrát i po jeho vítězství. Vstupy z pražského European Open sledujte v sobotu i v neděli na ČT sport.

Lukáš Krpálek
zdroj: ČTK autor: Šváb David

Mezi více než 350 judisty ze 42 zemí se na představí i ti nejlepší čeští judisté. V devíti váhových kategoriích jich bude celkem 22. Mezi nimi i šampion z předloňského pražského šampionátu Pavel Petřikov v kategorii do 60 kg, nebo právě Krpálek a Klammert.

Pražský turnaj tak má nadále velký zvuk, jeho prestiži ale přece jen něco chybí do grandslamů i do závodů World Tour. "Turnaj už se pořádá řadu let, patřil k nominačním závodům na olympiádu. Teď je to nejníže položený turnaj, za který máme nejméně bodů do žebříčku, ale přesto je bodovaný a každoročně velmi dobře obsazovaný," uznává Krpálek.

Přesto jde jak pro Krpálka, tak pro Klammerta o soutěž, na kterou se mimořádně těší a jsou na ni výrazně namotivováni. Oba se na Podvinném mlýně předvedou v neděli, kdy proběhnou soutěže nejtěžších váhových kategorií.

"Hala nám vyhovuje, domácí publikum vás hodně žene kupředu, poslední dobou na nás chodí hodně diváků. Myslím si, že judo se hodně zvedlo, je atraktivnější, hlavně díky Lukášovi se dostalo do povědomí," soudí rodák z Kroměříže a mistr Evropy do 23 let David Klammert. "Určitě se závodí líp, každý ale musí zvládnout jistou nervozitu," doplňuje.

Je nám líto, video expirovalo.
Hosté SZ: David Klammert a Lukáš Krpálek

Lukáš Krpálek přitom nebude v Praze v nejvyšší váhové kategorii, na kterou se definitivně přeorientoval po Olympijských hrách v Riu, startovat poprvé. Dokonce v ní už v roce 2014 zvítězil. Zatím za rok a půl od svého nového směřování vybojoval hned několik dobrých výsledků, sám se ale ještě necítí stoprocentně.

"Zatím je to nad moje očekávání, protože výsledky jsou výborné, ať už v tomto roce, tak v loňském. Pořád se cítím trochu jako nováček, ale myslím, že jsme za ten rok a půl odvedli spoustu výborné práce. Věřím, že příprava na závody a všechno kolem půjde ještě nahoru," říká Krpálek.

Problémy má zlatý olympionik z Ria i s nabíráním váhy. Začíná ale postupně dospívat ke svému ideálnímu rozpoložení. "Trochu se peru s váhou. Myslel jsem, že půjde lépe nahoru, ale určitě to tak není. Nakonec jsem ovšem přišel na to, že pro mě samotná váha není tak důležitá, jako to, abych se na žíněnce cítil dobře a předvedl dobrý výkon. Nyní se snažím spíš ubírat na to, abych se cítil dobře silově. To, jestli jde váha nahoru, je druhá věc. Ale určitě bych ještě nějaké kilo chtěl dostat nahoru," předestírá své cíle Krpálek.

Krpálek bude v nejtěžší váhové kategorii velkým favoritem, nejvyšší cíle má ale i David Klammert v kategorii do 90 kg, mezi jehož největší úspěchy zatím patří titul z mistrovství Evropy do 23 let a osmifinále loňského mistrovství světa v Budapešti poté, co porazil světovou dvojku Axela Clergeta. Klammert je přitom momentálně ve světové dvacítce a vyhlíží další úspěchy.

"Chtěl bych se objevit ve finálových blocích a bylo by snové, kdyby si domácí fanoušci mohli poslechnout hymnu i kvůli mně," usmívá se Klammert. "Je tam ale hodně soupeřů, které jsem ještě neporazil a mám s nimi zápornou bilanci. Bělorus Varapajeu, se kterým jsem hrál na ME, nebo výborný polský závodník Kučera, který byl třetí na mistrovství Evropy, a další. Tak si říkám, kdy jindy je porazit než zrovna teď v Praze," dodává s úsměvem.

Krpálkovo zlato z Ria se pro něj přitom stále neohraje. "Krpálek je opravdu vzor, jsme rádi, že máme takovou ikonu, protože je to judistická superstar nejen v Česku, ale i ve světě, hodně lidí si ho váží, mají ho rádi, protože je to nejen výborný judista, ale i výborný člověk. Teď ti lichotím, že?" směje se Klammert na Krpálka.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články