Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

McIlroy zvítězil na PGA o rekordních osm ran

Kiawah Island (USA) - Severoirský golfista Rory McIlroy zvítězil na PGA Championship a po loňském triumfu na US Open vyhrál druhý turnaj kategorie major v kariéře. V závěrečném kole třiadvacetiletý hráč exceloval, předvedl svůj nejlepší výkon za celé čtyři dny - 66 ran - a triumfoval s rekordním náskokem osmi úderů.

Překonal americkou legendu Jacka Nicklause, jenž v roce 1980 vyhrál o sedm ran. Za čtvrté vítězství na PGA Tour získal McIlroy 1,445 milionu dolarů z osmimilionové dotace. "Bylo to úžasné golfové kolo. Nemám slov," uvedl McIlroy, jenž se díky triumfu vrátil na pozici světové jedničky. "Byl to úžasný týden. Cítil jsem se dobře už od začátku, ale nedokázal jsem si ani představit, že se mi povede tohle," dodal.

Za McIlroyem, který šel do nedělního kola s vedením o tři rány, skončil na druhém místě při své premiéře na PGA Championship Angličan David Lynn. O třetí příčku se podělili čtyři hráči včetně dalších dvou anglických golfistů Justina Rose a Iana Poultera, který díky povedenému začátku nedělního kola na chvíli snížil ztrátu na McIlroye na jedinou ránu, ale nakonec jeho cestu za vítězstvím neohrozil.

McIlroy se stal nejmladším dvojnásobným vítězem turnajů kategorie major od roku 1980, kdy Seve Ballesteros také v 23 letech vyhrál Masters. "Že tu sedím s touhle trofejí a jsem vícenásobným šampionem major... Moc lidí to nedokázalo," řekl vítěz s úsměvem na tiskové konferenci. "Je pro mě velká čest, že jsem se dostal do takové elitní společnosti," přidal McIlroy, jenž ukončil šňůru 16 majorů, které vyhrál pokaždé jiný golfista.

Woods je teď až třetí

Nejlépe z domácích Američanů si vedl na Kiawah Island v Jižní Karolíně Keegan Bradley, jenž se dělil o třetí pozici. Na jedenácté místo klesl Tiger Woods, který se po dvou kolech dělil o vedení se Švédem Carlem Petterssonem a Vijayem Singhem z Fidži. O víkendu však čtyřnásobný vítěz turnaje zahrál 74 a 72 úderů a propadl se. Opět se tak nedočkal patnáctého titulu z majoru, který vyhrál naposledy v roce 2008. Další šanci bude mít až v příští sezoně.

"Asi jsem do toho šel se špatným přístupem. Byl jsem příliš uvolněný a snažil jsem si to užít, což není můj styl a stálo mě to lepší umístění. Většinou jsem hodně napjatý," komentoval finálová kola šestatřicetiletý Woods, jenž ve světovém žebříčku klesl z druhého místa na třetí.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články