Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Golfové British Open vyhrál Clarke ze Severního Irska

Sandwich (Británie) - Ve 140. ročníku golfového British Open v anglickém Sandwichi zvítězil dvaačtyřicetiletý Darren Clarke ze Severního Irska. Stal se teprve sedmým hráčem historie, který vyhrál svůj první major turnaj až po čtyřicítce. V posledním kole udržel sobotní průběžné vedení a bezpečně odrazil útok Američanů Phila Mickelsona a Dustina Johnsona, kteří udělali hrubé chyby na druhé devítce; oba skončili o tři rány zpět. Vítěz získal 900 tisíc liber (v přepočtu zhruba 25 milionů korun).

V nejlepším umístění skončil Clarke na British Open před čtrnácti lety na druhém místě a tehdejší zkušenost se mu dnes hodila. Do čtvrtého kola vstoupil v klidu a nezaskočil ho ani dlouho extrémně vydařený Mickelsonův výkon.

Těžký terén zvládl Clarke nejlépe

Dnes tak nejslavnější levoruký hráč světa popřel pověst golfisty, kterému se na britských hřištích tradičně nedaří. Už do sedmé jamky stáhl Clarkeův náskok pěti ran a ocitl se ve společném vedení, jenže o rok starší soupeř se tím nedal zaskočit a s úsměvem na tváři přijímal v aprílovém počasí nástrahy těžkého hřiště.

Závěrečnou devítku nezvládl po zbytečných ztrátách Mickelson, včetně neproměněného metrového patu se propadl na konečné dělené druhé místo. Johnson sice předváděl neuvěřitelně dlouhé a přesné třísetmetrové rány, ale Clarkea z míry nevyvedl a definitivně se o možný titul připravil ranou do autu na čtrnáctce.

V jednotlivých kolech slavila chytrá hra konečného vítěze bez velkých ztrát úspěch a nakonec se severoirský golfista nemusel o prvenství obávat. Navázal tak na výhru svého krajana Roryho McIlroye na nedávném US Open.

Náročnost letošního turnaje na hřišti Royal St. George's podpořilo to, že pouze čtyři hráči se nakonec dostali do minusových čísel, tudíž skončili pod parem hřiště. Nečekaně dobře si po měsících stagnace vedli Američané, kteří obsadili osm míst mezi první patnáctkou. Nejlepším domácím anglickým hráčem byl devátý Simon Dyson.

Darren Clarke
zdroj: AP autor: Peter Morrison
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články