Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Zemřel trojnásobný vítěz Velké pardubické Peruán

Praha - Ve věku 29 let zemřel trojnásobný vítěz Velké pardubické hnědák Peruán. Informaci přinesl server Dostihový svět. Valach Peruán slavil na pardubické dráze hattrick v letech 1998 až 2000, vždy v sedle s žokejem Zdeňkem Matysíkem. Byl blízko i čtvrtému triumfu, ale v roce 2001 těsně prohrál s Chalcem a jeho porážku potvrdil po odvolání dostihový soud.

Je nám líto, video expirovalo.
Vzpomínka na legendárního Peruána

Odchovanec Státního statku Znojmo ovládl v kariéře dvacet dostihů, z toho 16 překážkových a čtyři rovinové. Celkem vydělal přes sedm milionů korun a dostihový důchod trávil ve stáji v Zámrsku u svého majitele Václava Bruny.

Peruán je jedním z osmi koní, kteří dokázali vyhrát Velkou pardubickou třikrát. Rekord drží se čtyřmi vavříny legendární Železník, jenž zvítězil v letech 1987 až 1989 a 1991.

Legendární Železník se dožil šestadvaceti let, život Peruána byl ještě o tři roky delší. A podobně jako na Železníka i na Peruána se bude vzpomínat ještě dlouho. "Kdyby bylo na světě hodně lidí s jeho povahou a charakterem, bylo by nám všem lépe," majitel Peruána Václav Bruna.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články