Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Velkou pardubickou pojede jen patnáct koní, chybí obhájce Ribelino

Praha – Pouze patnáct koní, bez obhájce vítězství i zahraničního koně. V pořadí již 126. Velká pardubická zná svou startovní listinu. S jedničkou na trať dlouhou 6900 metrů vyrazí Zarif s žokejem Josefem Bartošem. Přímý přenos vysílá ČT sport a náš web v neděli 9. října od 11:00.

Sport
zdroj: ČT4

Na dráze bude chybět také osminásobný vítěz Josef Váňa starší. Uvažoval o účasti v sedle koně Rabbit Hawk Wing, ale po pádu ve čtvrté kvalifikaci usoudil, že osmiletý ryzák ještě není na závod po skokanské stránce připraven.

Loňský dodatečný vítěz Ribelino má drobné zranění. Získat vysněnou výhru, o kterou již dvakrát přišel, se naopak pokusí loni kvůli dopingu diskvalifikovaný vítěz Nikas znovu spolu s žokejem Markem Stromským.

Je nám líto, video expirovalo.
Velkou pardubickou poběží patnáct koní

Méně koní naposledy startovalo před pěti lety, kdy bylo přihlášeno také patnáct účastníků, ale na trať s obávaným Taxisovým příkopem jich vyrazilo pouze čtrnáct. "Těžko říci, jestli je lepší, když je koní víc, nebo míň. Pamatuju, že startovalo dvakrát víc koní než letos a dojela jich hrstka. Velká pardubická je jiná, těžká, a proto je tak krásná," konstatoval Váňa.

Favorité? Zarif, Rabbit Well a další

Z přihlášených koní na letošní steeplechase se jedenáct nekvalifikovalo a sedmnáct trenéři škrtli. Nejméně startujících bylo v počátcích historie dostihu, když v letech 1879, 1881, 1884 a 1890 nastoupila pouhá čtveřice uchazečů o prvenství.

Zarif patří mezi okruh favoritů. Stejně tak další dva koně trénovaní Váňou starším - Ange Guardian s žokejem Janem Kratochvílem a Rabbit Well s žokejem Josefem Váňou mladším. S koněm Charme Look pojede žokej Jan Faltejsek, který vyhrál třikrát s hnědkou Orphee des Blins. Favoritů je ale víc. "V tomhle ročníku jsou všichni soupeři. I při tom malém počtu startujících bude pardubická dost vyrovnaná," konstatoval Váňa.

Počtvrté od roku 2002 bude na startu pardubické chybět zahraniční účastník. "Pardubická je těžký dostih a dostat sem kvalitní koně je náročné, ale podnikáme kroky, aby se to zlepšilo," řekl ředitel Dostihového spolku Martin Korba a dodal: "Nechceme zahraniční koně zvýhodňovat oproti domácím majitelům."

"Trošku mě mrzí, že na startu není žádný zahraniční účastník. Závod to svým způsobem ochuzuje, ale věřím, že se to do budoucna zlepší," řekl Váňa.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články