Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

České derby vyhrál v dramatickém finiši favorit Gontchar

Praha – Vrchol rovinové sezony, 96. ročník Českého derby, vyhrál v dramatickém finiši favorit Gontchar v sedle s Bauyržanem Murzabajevem. V cíli druhá byla Krasava s Tomášem Lukáškem, třetí překvapivě Bonys s Janem Vernerem.

Gontchar v sedle s Bauyržanem Murzabajevem
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Kvůli fotbalovému mistrovství Evropy se vrchol rovinové sezony poprvé v historii nekonal v neděli. Na startu dostihu na 2400 metrů pro tříleté koně s dotací 2,5 milionu korun se objevily české jezdecké hvězdy Filip Minařík a Václav Janáček i přední zahraniční žokejové.

Gontchar, svěřenec trenéra Arslangireje Šavujeva, byl podle bookmakerů největším favoritem a nejrychlejším závěrem také svou pozici potvrdil. "Je to krásný pocit, ale asi mi ještě nedošlo, že jsem vyhrál derby," řekl trojnásobný český žokej šampion Murzabajev. "Jsem teprve na začátku kariéry, ale v Česku už jsem vyhrál, co jsem chtěl. Jsem z toho moc šťastný," dodal třiadvacetiletý Kazach.

Po startu se přitom v čele zformovala trojice Sedmikraska, Albe Back a Rumpl Cimpr Campr, ale v cílové rovině se celé pole vyrovnalo a rozhodl finiš. Do toho už po pádu z Eruptiona nezasáhla Ingrid Janáčková Koplíková.

Je nám líto, video expirovalo.
České derby s bezprostředními ohlasy

Gontchar při prvním startu v Česku jistě vyhrál. "Dvě stě metrů před cílem jsem věděl, že vyhraje. Ukázal, že to byl nejlepší kůň v poli, a dovezl mě do cíle," řekl Murzabajev a trenér doplnil: "Věřil jsem mu, sil má na rozdávání."

Surový Gontchar potřebuje ještě čas

Trenér Šavujev připravil po koních Temirkanovovi (1998), Darsalamovi (2004) a Medeovi (2007) už čtvrtého vítěze derby. "Gontchar je ještě surový a potřebuje čas. Na ježdění je těžký, ale třídu má," řekl Šavujev. Za specialistu na České derby se se čtyřmi triumfy ještě nepovažuje. "To je pan Holčák, já jsem pořád amatér," připomněl Šavujev Františka Holčáka, který trénoval sedm vítězů derby.

Další Gontcharova cesta asi povede do Francie. Majitel uvažuje, že do Vítězného oblouku, největšího dostihu ve Francii. "To platí. Důležité je, aby teď byl zdravý a všechno bylo v pořádku, a pak budeme hledat dostih," řekl Šavujev.

Derby skončilo úspěchem v tuzemsku narozených koní. Třetí Bonys i čtvrtá Sedmikraska jsou tuzemskými odchovanci. "To je úžasné," řekl Bonysův trenér Allan Petrlík.

Výsledky Českého derby a dalších chuchelských dostihů

1. Gontchar (ž. Murzabajev, tr. Šavujev, stáj Valentin Buchtojarov),

2. Krasava (ž. Lukášek),

3. Bonys (ž. Verner),

4. Sedmikraska (ž. Foret),

5. Grace Of Gracie (ž. Palík). Čas: 2:33,01. Výrok: jistě 1 - 3/4 - krk - krk - 1/2.

Zlatý pohár (2400 m, čtyřletí a starší koně, dotace 150 000 korun):

1. Autor (ž. Convertino, tr. Holčák, stáj Meridian), 2. Shaywan, 3. Always On Sunday. Čas: 2:33,17. Výrok: jistě 1 3/4 - krátká hlava - 1/2.

Další dostihy:

I. Zock (ž. Pedroza) - Saša - Big Bobby,

II. Nine Ou Four (ž. Rája) - Sign Of The Zodiac - Mikesh,

III. Arif (ž. Janáček) - Chardonney Tcheque - Father Frost,

IV. Diredawa (ž. Verner) - Venillia - Latigera.

VII. Master Of Gold (ž. Línek) - Thailand - Love Me,

VIII. J'En Reve Deja (ž. Šafář) - Tropical Bond - Namid Star.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články