Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Váňa nebude startovat na Velké pardubické. Nedal bych to, tvrdí

Pardubice - Žokej Josef Váňa dodrží loňské rozhodnutí a letos Velkou pardubickou nepojede. Osminásobný vítěz slavného překážkového dostihu sice kvůli zranění žokeje ze své stáje start zvažoval, ale do sedla se nevrátí. Během třiceti let startovala Velká pardubická bez Váni pouze dvakrát. Dvaašedesátiletý žokej se podle svých slov na závod fyzicky necítí.

Ilustrační foto

Před měsícem Váňa stále váhal, zda do závodu nastoupí. Jeho stájový jezdec Jan Kratochvíl si v srpnu zlomil stehenní kost, a tak nebylo jisté, zda bude schopný se s hnědákem jménem Hipo Jape postavit na start pardubické. Nabízela se možnost startu právě Váni, který koně trénuje. "Vidím to tak padesát na padesát," přemítal na konci září Váňa.

Nyní už má ale Váňa jasno, Velkou pardubickou nepojede. Hnědák Hipo Jape potřebuje pevnou ruku a Váňa proto raději angažoval Poláka Dominika Pastuszku. Váňu přesvědčil zkušební rychlý výjezd v tréninku. "Já bych to nedal. Bylo jasné, že fyzicky to nemám šanci zvládnout, kůň je i náročnější než Tiumen," uznal žokej.

Zároveň cítí také odpovědnost směrem k majiteli koně. "Sednout si na koně, na kterého se necítím, si nemůžu dovolit vůči panu Komárkovi, s kterým jsme vyhráli dvě Velké pardubické," konstatoval Váňa. Majiteli Viktoru Komárkovi připravil vítěze dostihu Vronského (1997) a Chalka (2001).

Podle slov Josefa Váni je absolvování závodu na hřbetu Hipo Japea nad jeho síly. Tvrdí, že s Tiumenem byl si na Velkou pardubickou troufl, Hipo Jape je ale úplně jiný typ koně. Hnědáka Hipo Japea je nutné udržovat ve vysokém tempu po celou dobu závodu a držet se v čele. Tiumen běžel většinu závodu na zadních pozicích a naopak měl nejsilnější poslední kilometr. S největší pravděpodobností Váňa u startu bude, nikoliv však v pozici žokeje, ale jako dozor startu koně Rabitt Well, kterého osedlá jeho syn Josef Váňa mladší.

Váňa poprvé startoval na Velké pardubické před třiceti lety a v roce 1985 skončil druhý. Od té doby vynechal jen ročníky 2000 a 2007. Dostih vyhrál čtyřikrát s Železníkem v letech 1987, 1988, 1989 a 1991, s Vronským jednou a další tři vítězství přidal v letech 2009, 2010 a 2011 s Tiumenem.

S Tiumenem skončil Váňa loni při svém osmadvacátém a nejspíše posledním startu
ve slavném dostihu šestnáctý. Poté řekl, že už další rok nepojede. "Každá písnička jednou končí. Myslel jsem, že těch Velkých pardubických odjedu třicet, ale už to asi nedám," řekl před rokem.

Je nám líto, video expirovalo.
Váňa Velkou pardubickou nepojede
Zdroj
ČTK, iSport.cz, idnes.cz, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články