Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Faltejsek o vítězné Orphee des Blins: Je to prostě letec

Pardubice - Orphee des Blins dnešním vítězstvím vyvrátila pochybnosti o tom, že nedokáže zvítězit ve dvou závodech Velké pardubické v řadě. A je to také zásluhou žokeje Jana Faltejska, že klisna dokázala obhájit prvenství na nejprestižnějším českém dostihu.

Faltejsek však ihned po závodě vyzdvihoval svěřenkyni trenéra Grzegorze Wroblewského. "Ona je prostě letec. Když se do ní člověk opře, letí. Nechtěl jsem to ze začátku příliš přehánět, přece jenom se vědělo, že dnes ta půda byla velice obtížná. Ale už je o rok starší a rozumnější a více se nechá, takže to nakonec bylo v pohodě," hodnotil žokej výkon Orphee des Blins.

"Musí mít prostor. Je pravda, že její první dva skoky nebyly úplně podle jejího zvyku, občas to bylo trochu neučesané," vybavoval si Faltejsek brzký odraz Orphee na Taxisu. "Greg z ní každopádně udělal výborného vytrvalce a dnes to potvrdila. Když skáče, ví, co dělá," dodal Faltejsek.

Díky nabytým zkušenostem klisny tak pro Faltejska teoreticky letošní závod mohl být jednodušší než ten loňský. "Věděl jsem, že když se nestane něco mimořádného, sedím na nejlepším koni v dostihu, a když si pojedu to svoje, tak to vyjde," byl si vědom Faltejsek. "Letos to ovšem bylo náročnější. Musím před všemi koňmi smeknout, za těchto podmínek se běhá i v zahraničí, a o to více si vítězství cením. Tráva byla velmi měkká, byla lépe připravená, ale zato obtížnější," přemýšlel Faltejsek.

Žokejovi podle svých slov výrazně pomohlo angažmá ve Francii. "Je to o větší šanci. Člověk dnes a denně pracuje, skáče od rána se spoustou koní, a když skončí, jede zase na dostihy a zase jezdí. Je to o praxi, která tady chybí, a to je to, co hodně kluků brzdí," mrzí Faltejska.

Podle trenéra Wroblewského to však není jen o tvrdé práci, ale i o žokejově talentu. "Jan je výjimečný, má skvělý cit a ruku pro koně, a díky tomu ten dostih dopadl tak, jak dopadl. Proto jsem mu moc vděčný a doufám, že se tady za rok zase potkáme," radoval se polský kouč.

Faltejsek jezdí u francouzského trenéra Guillauma Macaira. Ten si nenechal letošní ročník ujít, dostih sledoval v televizi a žokej doufá, že mu třeba výhra pomůže k lepším koním. "Ve Francii jsem zatím tak dobrého koně, jako je Orphee, nejel. Tam je to tvrdá práce se na takové koně dostat, ale věřím, že dostanu šanci. Boss mi vítězství přál, fandí mi a to by mi mohlo pomoct do další kariéry," řekl Faltejsek.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy Jana Faltejska po vítězství na Velké pardubické
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články