Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Tiumen a Váňa: Všem navzdory chtějí přepsat dějiny Velké pardubické

Pardubice - Ukončí někdo nadvládu Josefa Váni a Tiumena? Nebo se dvojice kralující posledním třem ročníkům Velké pardubické nesmazatelně zapíše do historie a vyhraje počtvrté v řadě? To jsou nejčastější otázky před startem 122. ročníku nejtěžšího dostihu evropského kontinenu. Dvacet tři koní a jezdců se pustí na trať dlouhou 6 900 metrů. Prověří je třicet překážek včetně obávaného Taxisu a ty nejlepší krátce před pátou hodinou odpoledne poženou do cíle bouřící davy. Přímý přenos dostihového odpoledne na pardubickém hypodromu sledujte živě na ČT sport a našem webu od 11:25. Hlavní dostih startuje v 16:25.

Velká pardubická
zdroj: ISIFA autor: VLP

Velká pardubická se letos běží netradičně v sobotu, ale s tradičními favority. Na vítěze posledních tří ročníků se chystá doslova hon. Tiumen se může stát jediným koněm historie, kterému se podařilo zvítězit čtyřikrát v řadě. Rekordy může posouvat i Váňa – stal by se nejstarším vítězem, devítinásobným vítězem v sedle a desetinásobným coby trenér.

Konkurence je ale silná a zejména mladí skokané mají letos skvělou formu. "Před letošním ročníkem nám připadá, jako by se všichni nechystali ani tak uspět na Pardubické. Jejich motivací je spíš porazit Tiumena," poznamenal majitel koňského šampiona Ivo Köhler pro server Dostihový svět.

PROHLÉDNĚTE SI ÚČASTNÍKY 122. VELKÉ PARDUBICKÉ (//sport/ostatni/199321-vanu-s-tiumenem-se-pokusi-sesadit-22-souperu/)

Velká pardubická
zdroj: ISIFA autor: VLP

Tiumena chce svrhnout mladá generace i kvalitní cizinci

Největší hrozbou pro Tiumena je podle skvělých výkonů i sázkařských kanceláří jeho synovec Trezor. Vyhrál dvě kvalifikace a dokázal, že zdědil ty nejlepší geny. "Když budeme do pátého místa, budu spokojená, když budeme do třetího, budu nadšená. Všechno navíc je nadstandard," říká Trezorova trenérka Hana Kabelková.

S nemalými šancemi jde do dostihu i jeho dvojnásobná vítězka Sixteen, která sice ve 12 letech nemá někdejší rychlost, ale ve Velké pardubické vždy ukázala skvělou formu. Svěřenkyně Josefa Váni laborovala pár dní před dostihem s kopytem, v sobotu odpoledne by už mělo být všechno v pořádku.

Mluví se i o Roninovi a Klausovi, které připravuje trenér Čestmír Olehla. Ten v minulosti chystal Železníka a Registanu. "Je pravda, že touhu porazit Pepíka Váňu mám obrovskou, protože bych nerad, aby Železník o gloriolu přišel," řekl Olehla a dodal: "Už by bylo načase, aby tu sérii Josefu Váňovi někdo přerušil, a samozřejmě by potěšilo, kdybychom to byli právě my."

Taxis je symbolem Velké pardubické
zdroj: ISIFA autor: VLP

Zahraniční koně nejsou letos jenom do počtu

Další hrozbou pro Váňu a Tiumena je trenér Willie Mullins, který zásluhou Hedgehuntera vyhrál v roce 2005 Velkou národní. Do Pardubic přivezl Uncle Juniora. "Je to u mě ve stáji po delší době kůň jako stvořený pro krosy, proto s ním taky letos míříme do Pardubic, ale bude těžké tady napoprvé vyhrát. Já ale zastávám názor, že se vždycky musíte také učit," řekl Mullins Dostihovému světu.

Z Ostrovů dorazili po dlouhé době kvalitní koně, prověření těžkými krosovými dostihy v Británii i Francii. Maljimar se účastnil Velké národní v Liverpoolu. "Jsou to vyložení krosaři a jestli mají jarní formu, tak budeme mít co dělat, ale snažíme se, ať to těm Angličanům a Irům zase natřeme," doufá Váňa.

Velká pardubická
zdroj: ISIFA autor: VLP

Dráha připravena, koňské divadlo může začít

Zdá se, že po loňských potížích je letos dráha připravena optimálně. Na jaře prošlo závodiště řadou úprav a během sezony se podařilo instalovat zavlažovací zařízení. "Upravovaly se odskoky i doskoky, což představovalo přemisťování několika kubíků zeminy. Dosívala se také plocha závodiště, a to dost masivně. Jenom travní semeno vyšlo na půl milionu korun. Město letos na údržbu dráhy uvolnilo dva miliony korun," uvedl správce dráhy a trenér v jedné osobě Jiří Janda. Sám do Velké pardubické posílá Aspiranta.

Pořadatelům dělá starosti jen oranice, která je po deštích místy hluboká. Kurzy dostihů se proto možná budou muset lehce pozměnit. Dokonalý sestřih dostala nejen tráva na závodišti, ale i všechny překážky. Taxisův příkop je připraven po 122. prověřit síly koní a jezdců.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články