Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín UEFA

Contador je poprvé ve žlutém, Schlecka zradil řetěz

Bagneres-de-Luchon (Francie) - Do žlutého trikotu na Tour de France se po 15. etapě letos poprvé oblékl obhájce prvenství Španěl Alberto Contador z Astany. Dosavadní lídr Andy Schleck na něj kvůli spadlému řetězu ztratil 40 sekund a v průběžném pořadí má manko osmi sekund. Druhou pyrenejskou etapu vyhrál po dlouhém úniku Francouz Thomas Voeckler. Roman Kreuziger z Liquigasu dokončil 187 kilometrů na 19. místě se ztrátou 4:08 na Voecklera. V průběžné klasifikaci se z 12. příčky posunul o jedno místo výše. Na desátého Kanaďana Rydera Hesjedala ztrácí sedm vteřin.

Rozhodující chvíle etapy přišly ve stoupání na Port de Bales. V tom se ze skupiny uprchlíků odpoutal Voeckler a dojel si pro druhé vítězství na Tour v kariéře. Loni kraloval francouzský šampion po podobném úniku v Perpignanu.

Hrstka elitních vrchařů jela pohromadě do té doby, než nastoupil Lucemburčan Schleck. Po několika silných záběrech mu ale spadl řetěz a tři kilometry pod vrcholem musel zastavit. Toho využil Contador a vytvořil si rozhodující náskok, který mu stačil k zisku žlutého trikotu.

Na peloton čeká i v úterý náročná pyrenejská etapa včetně stoupání na legendární Tourmalet, na který se vrátí i ve čtvrteční 17. etapě.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články