Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Štybar je mistrem světa v cyklokrosu na domácí trati

Tábor – Zdeněk Štybar v současnosti kraluje světovému cyklokrosu. Po prvenství v seriálu Světového poháru dnes vyhrál závod mistrovství světa na domácí trati v Táboře časem 1:08:58. Dokázal uspět i přes nepříjemný defekt v prvním kole, kvůli kterému musel přepustit průběžné vedení a propadl se až k desátému místu. Díky skvělé formě však dokázal manko dojet. Se ztrátou zhruba 20 sekund dojel druhý Belgičan Klaas Vantornout, na třetím místě skončil další Belgičan Sven Nijs, který v závěrečném spurtu předčil českého závodníka Martina Bínu. "Abych se přiznal, tak si to ještě moc neuvědomuji. Takový průběh jsem nečekal. Věřil jsem si, ale ne tak, abych vyhrál takovýmto způsobem," svěřil se čerstvý mistr světa krátce po skončení závodu.

Ve čtvrtém z devíti okruhů Štybar nastoupil stíhací jízdu, nikdo se ho neudržel a sólovou jízdou mířil za titulem, který přidal ke dvěma zlatým z kategorie do 23 let. Za klíčový prvek svého triumfu označil psychiku. "Snažil jsem se zachovat chladnou hlavu. Pracovali jsme na tom s psychologem, aby mě podobné momenty nerozhodily. Když jsem viděl, že jsem nějakých 10 až 15 sekund za prvními, tak jsem se chvíli vezl za Francouzem a počkal na příhodnou chvíli," dodal Štybar.

Na zasněžené domácí trati udělali českým příznivcům radost i další reprezentanti. Vedle čtvrtého Bíny se do elitní desítky dostali ještě šestý Martin Zlámalík a osmý Radomír Šimůnek.

Je nám líto, video expirovalo.
Štybar mistrem světa

Výsledky mužského závodu MS:

1. Štybar (ČR) 1:08:58, 2. Vantornout -21, 3. Nijs (oba Belg.) -38, 4. Bína (ČR) -40, 5. Mourey (Fr.) -56, 6. Zlámalík (ČR) -1:02, 7. Heule (Švýc.) -1:07, 8. Šimůnek (ČR) -1:18, 9. De Knegt (Niz.) -1:49, 10. Wellens (Belg.) -2:13, ...29. Ausbuher -3:52, 33. Bambula -4:21, 38. Dlask (všichni ČR) -4:57


Víkendový světový šampionát přilákal do Tábora takřka 40 tisíc fanoušků, což je o 15 tisíc více než před 9 lety, kdy se zde mistrovství konalo poprvé. Domácího favorita Zdeňka Štybara na trati v blízkosti řeky Lužnice sledovalo podle propočtů pořadatelů na vlastní oči přibližně 25 tisíc diváků a mezi nimi i nejlepší český cyklista na silnici Roman Kreuziger. Sobotní závody jezdců do 23 let a juniorů navštívilo dvanáct až čtrnáct tisíc příznivců. Kromě převahy českých fanoušků se o vynikající atmosféru přímo na místě postarali také fanoušci z Beneluxu, kde je cyklokros velmi populárním sportem.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články