Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Chaves korunoval svou fantastickou sezonu vítězstvím na Il Lombardii

Bergamo – Poslední Monument sezony Il Lombardia je v držení Estebana Chavese. Rozhodl o tom až samotný závěr závodu, ve kterém ve sprintu porazil Diega Rosu a svého kolumbijského krajana Rigoberta Urána. Chaves tak v letošní sezoně skončil dvakrát na pódiu Grand Tour a nyní přidal ještě triumf na prestižní Lombardii. Po 56 letech je všech pět Monumentů v rukou premiérových vítězů. Z české pětice dokončil pouze Petr Vakoč na 53. příčce.

Il Lombardia uzavírá kalendář WorldTour a je tedy pro mnoho závodníků rozlučkou se sezonou. Letošní 110. ročník dostal zvláštní náboj i díky tomu, že týmy ohrožené možným sestupem do nižší divize musely na poslední chvíli shánět cenné body do žebříčku – to se týkalo především stájí Dimension Data a Giant-Alpecin. V neposlední řadě se tu loučily dva týmy, které na konci roku v pelotonu končí, a sice Tinkoff a IAM Cycling. Různé rozlučky dobře souzněly s přezdívkou nejstaršího italského Monumentu, tedy Závod padajícího listí.

Svému týmu BMC u Comského jezera dával sbohem také Philippe Gilbert, kterého příští rok uvidíme v barvách Etixxu-QuickStep, klíčovým aktérem závodu byl však dlouho jeho kolega Damiano Caruso. Italský cyklista se dostal do úniku a držel červeno-černé barvy na čele závodu téměř dvě stě kilometrů.

Pod zataženou oblohou severu Itálie projel slavný výstup Madonna del Ghisallo i Sant’Antonio Abbadonato, kde své první karty vyložili jezdci z v té době již notně prořídlého pelotonu. Po průjezdu z hlavní skupiny zbylo ani ne dvacet nejsilnějších závodníků, mezi kterými už nebyl nikdo z pětice českých zástupců v závodu. A to zbývalo ještě padesát kilometrů do cílového Bergama.

Sport
zdroj: ČT4

Chaves podnikl rozhodující útok

Ve skupině nechyběla favorizovaná trojice Esteban Chaves, Fabio Aru a Romain Bardet, velice slibně v té době vypadal rovněž mladý závodník Kaťuši Matvej Mamykin, který se profiluje ve velkou naději ruské cyklistiky a před dvěma měsíci dojel osmý v závodě Kolem Burgosu.

Opona se naopak už zatáhla nad vítězem ročníku 2014 Danem Martinem, nikde k vidění nebyla ani dvojice závodníků Lampre-Merida, Rui Costa a Diego Ulissi. V každém případě se již v tu chvíli ukázalo, že téměř čtyři a půl tisíce metrů převýšení je příliš pro klasikáře – Závod padajícího listí je unikátním Monumentem i z toho důvodu, že jej vyhrávají vrchaři.

Druhá selekce proběhla na posledním velkém stoupání Selvinu, kde Chavesův nástup vydrželi pouze Bardet, Rigoberto Urán a Diego Rosa. Ty tam už byly ambice favorizovaného Arua, který jako už potolikáté v kritické chvíli nenašel na odvahu soupeřů odpověď. Čtveřice na něho pochopitelně nečekala a ujížděla horským podhůřím směrem na Bergamo, kde závod na Matteottiho náměstí končil.

Jako první na kostkách historického centra Bergama odpadl Bardet a finální měření sil tak probíhalo ve trojici Urán – Chaves – Rosa. Nejvíce sil, oproti všemu očekávání, v sobě po 241 kilometrech našel Chaves, který jel v závěsu za oběma soupeři a až na posledních dvaceti metrech předvedl rozhodující zrychlení. Stal se tedy prvním kolumbijským vítězem Monumentu a korunoval svou fantastickou sezonu, během níž byl druhý na Giro d'Italia, třetí na Vueltě a nyní vítězný na Il Lombardii.

Sport
zdroj: ČT4
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články