Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Do rudého se oblékl Quintana. Extrémní výstup zvládl skvěle König

Valle de Sabrero (Španělsko) – Kdo nejlépe zvládne osm a půl kilometru dlouhé brutální stoupání na Alto de la Camperona? To byla jedna z největších otázek nejen osmé etapy, ale i celého ročníku letošní Vuelty. Ze skupiny hlavních favoritů si nejlépe vedl Kolumbijec Quintana, který dokázal na favority Froomea, Contadora a Chavese najet půl minuty. Jen těsně za nimi dojel i Leopold König a posunul se průběžně na páté místo. Vítězství v etapě si připsal muž z úniku Rus Sergej Lagutin z Kaťuši.

Nairo Quintana stoupá na vrchol La Camperona
zdroj: ČTK/BELGA autor: Yuzuru Sunada

Otazníkem byl před sobotní etapou stav Alberta Contadora. Jeden z adeptů na přední příčky celkového umístění včera upadl v závěrečných metrech a sám dopoledne přemítal, jak se mu bude dařit. "Den po pádu nikdy nevíte. Dnes nás navíc může ohrozit boční vítr, musím být opatrný," vyjádřil své obavy trojnásobný vítěz španělského závodu.

Kromě větru však v dnešním závodě závodníky nejvíce strašilo závěrečné stoupání. "Střecha" La Camperona byla do itineráře Vuelty zařazena v roce 2014, poprvé a do letoška také naposledy. Stoupání má osm a půl kilometru při průměrném stoupání 7,4 %, zvlášť obtížné jsou pak poslední tři, kdy se průměr zvýší na 13,1 %!

Radost z Camperony měl především Rus Lagutin

Jedenáctičlenný únik, který se od pelotonu odpoutal po deseti minutách závodu, si pod kopec dovezl náskok osmi a půl minut a i na tak extrémní stoupání to nakonec pro část z jezdců byla dostatečná rezerva. Nejprve se ze skupiny odtrhnul Kolumbijec Restrepo, poté ho dostihla trojice Domont, Serry a Lagutin.

Ač to bylo do cíle jen jeden a půl kilometru, čtveřice jela ve vyčerpání ještě dlouho sama. Až asi dvě stě metrů před cílem nastoupil právě ruský závodník v barvách Kaťuši a vedení si na strmé vozovce bezpečně uhájil. V pětatřiceti letech se tak dočkal premiérového vítězství na Grand Tour.

Vítěz osmé etapy Vuelty Rus Sergej Lagutin z Kaťuši
zdroj: ČTK/EFE autor: Javier Lizon

Podruhé rudý Nairo Quintana

V době Lagutinova dojezdu se začalo odehrávat velké drama asi tři kilometry pod ním, kde se zformovala silná čtyřčlenná skupina hlavních favoritů Chris Froome si zde za zády vezl tradičně Quintanu, Chavese z Oriky a taky potlučeného Contadora.

Po odpadnutí Chavese s Contadorem začal šlapat Quintana a místo šetření sil v tandemu se vydal zdolávat poslední stovky metrů o samotě. U Frooma se navíc ukázalo, že zvolil příliš vysoké tempo. Bylo jasné, že Quintanu už nedožene, navíc se před něj přehnal i obvázaný Contador. 

Quintana dojel do cíle dvanáctý 4:41 minuty za Lagutinem, s odstupem 25 vteřin Contador a o dalších osm vteřin dál i Froome. Díky ztrátě prozatimního lídra Darwina Atapumy se drobný Kolumbijec podruhé v životě oblékne do rudého dresu. Jistě doufá, že jeho vedení nebude mít stejného trvání jako před čtyřmi lety, kdy jej hned po jednom dnu přenechal pozdějšímu vítězi Albertu Contadorovi. 

Nairo Quintana: "Všichni byli na začátku stoupání opatrní, pak ale nastoupil Froome, jak jsme očekávali, a já zareagoval. Získal jsem tím o něco víc sebevědomí, protože dnes jsem na tom byl trochu lépe než mí soupeři."

König se posunul do první pětky

Ještě včera červený Atapuma se nakonec propadnul na celkové šesté místo, dvacet sekund za českého závodníka Leopolda Königa. Tomu dnešní drsný závěr očividně svědčil, když do cíle dorazil na sedmnácté příčce, jen devět sekund za svým lídrem ze Sky, Chrisem Froomem.

Rozřešení dnešního závěru tedy známe – Nairo Quintana má v čele pořadí náskok 19 sekund před španělským kolegou z týmu Movistar Alejandrem Valverdem, Froome je s odstupem 27 sekund třetí, čtvrtý je se ztrátou 57 sekund Kolumbijec Esteban Chaves. König, jenž v roce 2013 na Vueltě devátým místem debutoval na Grand Tour, má ztrátu 1:16.

Cyklistický etapový závod Vuelta

8. etapa, Villalpando - La Camperona (181,5 km): 1. Lagutin (Rus./Kaťuša) 4:09:30, 2. Domont (Fr./AG2R) -10, 3. Quemeneur (Fr./Direct Energie) -17, 4. Cattaneo (It./Lampre) -24, 5. Serry (Belg./Etixx-Quick-Step) -40, 6. J. Janse Van Rensburg (JAR/Dimension Data) -55, 7. Thwaites (Brit./BORA) -1:11, 8. Smukulis (Lot./Astana) -1:30, 9. Restrepo (Kol./Kaťuša), 10. Chetout (Fr./Cofidis) oba -1:44, ...17. König (ČR/Sky) -5:23, 135. Štybar (ČR/Etixx-Quick-Step) -14:58.

Průběžné pořadí: 1. Quintana (Kol./Movistar) 29:55:54, 2. Valverde (Šp./Movistar) -19, 3. Froome (Brit./Sky) -27, 4. Chaves (Kol./Orica) -57, 5. König -1:16, 6. Atapuma (Kol./BMC) -1:36, 7. Contador (Šp./Tinkoff) -1:39, 8. Moreno (Šp./Movistar) -1:44, 9. Brambilla (It./Etixx-Quick-Step), 10. S. Sánchez (Šp./BMC) oba -1:46, ...63. Štybar -32:55.

Zdroj
ČT sport, lavuelta.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články