Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Drama na závěrečném kilometru. Vyhrál Van Genechten, spadl Contador

Puebla de Sanabria (Španělsko) - Až nečekaně dramatický finiš nabídla sedmá etapa letošní Vuelty. Po dvou neúspěšných únicích – z nichž ten druhý dostihla část pelotonu až asi dvě stě metrů před cílem – si nakonec pro vítězství dospurtoval Belgičan Jonas Van Genechten (IAM Cycling). Do pádu v jedné ze závěrečných zatáček se zapletl Alberto Contador, Leopold König dojel v hlavním poli devatenáctý.

Podřený Alberto Contador po sedmé etapě Vuelty 2016
zdroj: ČTK/EFE autor: Javier Lizon

Dva úniky, žádný úspěch

Jak dramatického finiše se dočkají diváci v závěru sedmé etapy, při jejím začátku nic nenasvědčovalo. Obvyklý únik čítal po hodině závodu šest jezdců při rozdílu od pelotonu necelých čtyř minut. Stáhnout náskok uprchlíků se podařilo až díky vytrvalé snaze Astany po sto jedenácti kilometrech.

Další vzrušení v poli přišlo na stodvacátém kilometru, kdy z pelotonu poodjel jeden z členů kazašského týmu Dario Cataldo. Toho po chvíli dojela pětičlenná skupina, ve které šlapal mj. Gianluca Bramilla (před etapou celkově devátý se ztrátou necelé minuty a půl) nebo Cataldův týmový kolega a druhý ze čtvrteční etapy Luis Leon Sanchez.

Jonas Van Genechten s kolegy z týmu IAM Cycling
zdroj: ČTK/EFE autor: Javier Lizon

Po vystoupání na vrchol třetí kategorie, závěrečný Alto de Padornelo, se v následujícím sjezdu stalo ze sextetu duo, ve kterém spolupracovali už jen Luis Leon Sanchez a Simon Clarke z Cannondaleu. I přes to, že se několik týmů vystřídalo na čele pelotonu, podařilo se uprchlickému tandemu dojet až pod flamme rouge.

Šťastný dojezd pro Van Genechtena, smolný pro Contadora

Závěrečné serpentiny ve městě Puebla de Sanabria už ale čelo pelotonu prokličkovalo přece jen rychleji. Závěrečnou zatáčku pak zvládl nejlépe Belgičan Jonas Van Genechten a před druhým Danielem Bennatim (Tinkoff) a třetím Alejandrem Valverdem (Movistar) si dojel pro největší výhru kariéry.

Leopold König dojel devatenáctý v hlavním poli, které v rychlých posledních stovkách metrů před cílem rozdělil hromadný pád. S potrhaným dresem a krvavými šrámy dorazil do cíle například španělský favorit Alberto Contador. "V levotočivé zatáčce 400 m před cílem mě trefil někdo, kdo rád hodně brzdí. Spadl jsem na levou stranu těla a utrpěl jsem zranění především na lýtku a stehně. Hodně to bolí, ale zdá se, že nemám nic zlomeného," uvedl Contador.

Vzhledem k tomu, že k hromadnému pádu došlo v poslední zatáčce v ochranné zóně, dostali všichni zainteresovaní stejný čas jako peloton. Contador však po dojezdu přiznal, že s odřeninami je jeho situace po časové ztrátě z úvodu Vuelty nyní ještě složitější. A ač před etapou tvrdil, že se cítí dobře a lépe než na Tour, opět ho zbrzdil smolný okamžik. Průběžně se díky neutralizaci udržel na dvanácté příčce.

Navzdory rozdílům mezi favority po dnešku stále drží červený dres Darwin Atapuma z BMC. Dvacet vteřin stáhnul díky skvělému závěru Valverde a drží druhou příčku. Třetí zůstal lídr týmu Sky Christopher Froome, neposunul se ani Leopold König a dál je sedmý. Ze závodu během dnešního dne odstoupili Polák Michal Kwiatkowski ze Sky a Rein Taaramae ze stáje Katusha.

Cyklistický etapový závod Vuelta - 7. etapa: Maceda - Puebla de Sanabria (158,5 km):

1. Van Genechten (Belg./IAM) 3:55:44, 2. Bennati (It./Tinkoff), 3. Valverde (Šp./Movistar), 4. Gilbert (Belg./BMC), 5. Réza (Fr./FDJ), 6. Bagdonas (Lit./AG2R), 7. Meersman (Belg./Etixx-Quick-Step), 8. Sbaragli (It./Dimension Data), 9. Hardy (Fr./Cofidis), 10. Van der Sande (Belg./Lotto), ...19. König (ČR/Sky) všichni stejný čas, 135. Štybar (ČR/Etixx-Quick-Step) -11:09.

Průběžné pořadí:

1. Atapuma (Kol./BMC) 25:41:05, 2. Valverde -24, 3. Froome (Brit./Sky) -32, 4. Quintana (Kol./Movistar), 5. Chaves (Kol./Orica) oba -38, 6. S. Sánchez (Šp./BMC) -1:07, 7. König -1:12, 8. Kennaugh (Brit./Sky) -1:14, 9. Brambilla (It./Etixx-Quick-Step) -1:22, 10. S. Yates (Brit./Orica BikeExchange) -1:28, ...46. Štybar -23:16.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články