Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

4. etapu Vuelty ovládl debutant Calmejane, do červeného se oblékl Atapuma

San Andrés de Teixido – První vítězství v profesionální kariéře si ve 4. etapě Vuelty vyjel debutant na Grand Tour Lilian Calmejane z Francie. V úniku, z něhož Calmejane vyhrál, nechyběl ani Zdeněk Štybar, který dojel šestnáctý. Leopold König se držel ve skupině favoritů a nakonec zaujal šestadvacátou pozici. Novým lídrem je Kolumbijec Darwin Atapuma. 

Lilian Calmejane
zdroj: ČTK/EFE/ autor: JAVIER LIZON

Třiadvacetiletý Calmejane byl členem dvacetičlenné skupiny uprchlíků, do níž patřil i Štybar a jež si vypracovala více než pětiminutový náskok na peloton. Člen týmu Direct Energie se odpoutal od kolegů z úniku v závěrečném stoupání, v kterém se skupina roztrhala.

"Etapu jsem vyhrát chtěl, ale je neskutečné, že se mi to povedlo už ve čtvrté. Všechno ostatní už bude navíc," uvedl Calmejane. "Nejsem nijak skvělý vrchař, ale když trvá stoupání od deset do třiceti minut, je to celkem v pohodě." Atapuma dojel po 163,5 km druhý ve dvojici s Američanem Benjaminem Kingem s odstupem 15 sekund na vítěze.

Štybar zaostal o 1:35 minuty. "Poslední kopec byl na mě až moc těžký, ale stejně jsem se chtěl o něco pokusit, protože jsem nechtěl jet o páté nebo šesté místo. Někdy je nejlepší obrana útok. Dnes to nevyšlo, ale zbývá ještě spousta etap," uvedl Štybar.

König dokončil etapu společně s lídrem svého týmu Sky Chrisem Froomem, Španělem Albertem Contadorem či Kolumbijcem Nairem Quintanou se ztrátou 2:06. Český vrchař si díky tomu udržel osmé místo v průběžném pořadí se ztrátou 1:13 na Atapumu.

Nový držitel červeného trikotu vede o 29 sekund před Španělem Alejandrem Valverdem, vítěz Tour de France Froome je třetí o další čtyři sekundy zpět. "Červený dres je pro mě splněný sen. Pokusíme se ho držet tak dlouho, jak jen to půjde," řekl Apatuma. Ve středu by měla jeho pozice být podle papírových předpokladů v bezpečí, peloton čeká relativně rovinatá etapa o délce 171,3 km z Viveira do Luga. 

Cyklistický závod Vuelta - 4. etapa Betanzos - San Andrés de Teixido (163,5 km):

1. Calmejane (Fr./Direct Energie) 4:05:19, 2. Atapuma (Kol./BMC), 3. King (USA/Cannondale) oba -15, 4. Zejc (Kaz./Astana) -19, 5. Haas (Austr./Dimension Data) -23, 6. Battaglin (It./LottoNL) -24, 7. Rolland (Fr./Cannondale) -33, 8. Haga (USA/Giant) -37, 9. Roson (Šp./Caja Rural) -40, 10. Benedetti (It./BORA) -42, ...16. Štybar (ČR/Etixx-Quick-Step) -1:35, 26.König (ČR/Sky) -2:06.

Průběžné pořadí: 1. Atapuma 13:23:10, 2. Valverde (Šp./Movistar) -29, 3. Froome (Brit./Sky) -33, 4. Chaves (Kol./Orica), 5. Quintana (Kol./Movistar) oba -39, 6. S. Sánchez (Šp./BMC) -1:08, 7. Fernández (Šp./Movistar) -1:11, 8. König -1:13, 9. Kennaugh (Brit./Sky) -1:15, 10. Brambilla (It./Etixx-Quick-Step) -1:23, ...67. Štybar -12:08.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články