Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Froome ukázal Contadorovi záda ve stoupání na Vaujany a vede pořadí

Vaujany (Francie) - Průběžné vedení na Critériu du Dauphiné přechází z rukou Alberta Contadora do držení Chrise Frooma. Britský jezdec dokázal svého soupeře setřást v závěrečném stoupání na Vaujany a vede nyní o sedm sekund před druhým Richiem Portem. Contador ztratil v etapě jednadvacet vteřin a uzavírá průběžné pódium.

Critérium du Dauphiné
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

V páté etapě se proti sobě znovu mohli postavit favorité na celkové pořadí - zatímco v úvodním prologu ale ještě jel každý sám za sebe, nyní měli Alberto Contador, Richie Porte či Chris Froome k sobě své týmové pomocníky. Na čele byla pětičlenná skupina s Dayerem Quintanou či Enricem Gasparottem, stáj Tinkoff, která táhla peloton, ale jejich náskok držela ve střídmých mezích.

Rozhodovalo se až na svazích finálního stoupání na Vaujany, které možná nešokovalo závodníky svým průměrným sklonem (6,5 %) - rozhodující pasáže ale sahaly až nad deset procent. Contador měl před nejbližším konkurentem Froomem náskok pouhých čtyř vteřin a situace tak byla hodně otevřená. Tři kilometry pod vrcholem nastoupil ovšem jiný jezdec Sky Mikel Landa a dokázal si udělat mírný náskok - poté ale zvýšil tempo Froome, dostihl Landu a postupně setřásl i Contadora, který najednou vypadal hodně bezmocně. Jediný Porte se dokázal s loňským vítězem Tour de France a zároveň svým bývalým týmovým kolegou držet.

V cíli nakonec předvedl Froome silnější sprint než Porte a vyhrál pátou etapu. Porte se posunul na průběžnou druhou příčku, Contador, který měl v cíli manko jednadvaceti vteřin, je třetí. Velkou ztrátu nabral v etapě domácí favorit Thibaut Pinot, který ve stoupání zcela odpadl.

Cyklistický závod Critérium du Dauphiné (WorldTour) - 5. etapa (140 km):

1. Froome (Brit./Sky) 3:32:20, 2. Porte (Austr./BMC) -1, 3. Yates (Brit./Orica), 4. Martin (Ir./Etixx-Quick-Step), 5. Contador (Šp./Tinkoff) všichni -19, 6. Bardet (Fr./AG2R) -25, ...38. Kreuziger (ČR/Tinkoff) -1:57.

Průběžné pořadí: 1. Froome 21:24:59, 2. Porte -7, 3. Contador -27, 4. Martin -37, 5. Alaphilippe (Fr./Etixx-Quick-Step) -42, 6. Yates -52, ...40. Kreuziger -5:48.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články