Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Chci se ještě zlepšit, říká Štybar. Cyklokros si zatím definitivně nerozmyslel

Praha - Podruhé za sebou zakončil Zdeněk Štybar rok jako Král cyklistiky. Dosáhl vytouženého cíle v podobě účasti na Tour de France, kde dokonce vyhrál etapu. Devětadvacetiletý závodník stáje Etixx-Quick Step přesto věří, že úspěchů může sbírat ještě víc. A hodně ho motivuje, že se letos zase o krůček přiblížil absolutní světové špičce.

Sport
zdroj: ČT4

"Moc si toho vážím a jsem rád za tu sezonu, jaká byla. Byl to skvělý rok a doufám, že na něm zase budu moci stavět dál pro rok další. Přál bych si ale zároveň, aby ta další sezona byla ještě lepší," řekl Štybar. Nejzásadnější úspěchy sezony se mu těžko porovnávají. Vedle vavřínu na Strade Bianche o sobě dal vědět především vítěznou etapou na Tour de France a druhým místem v oblíbeném závodu Paříž-Roubaix.

"Na Tour jedete tři týdny a čekáte na svou příležitost. Když si tak vzpomenu na své pocity, tak tři kilometry jsem byl stý v balíku a říkal si, že dnes nepomůžu ani Cavendishovi ani Martinovi, aby ještě udržel žlutý trikot... Chytil jsem tam však dobré místo, najednou jsem byl vepředu, byli tam všichni z našeho týmu, Cavendish odpadal, tak jsem si řekl, že to zkusím," popsal Štybar. "Ale na takovou etapu se přímo nepřipravujete, není to tak, že by o tom člověk přemýšlel půl roku. Na Paříž-Roubaix se naopak připravujete dlouho dopředu s tím, aby forma vygradovala v tom dubnu," doplnil Štybar.

Cíle na příští rok má už vytyčené. "Zase se zlepšit a pokusit se o co nejlepší výsledky. Mou prioritou jsou jarní klasiky, ale na druhou stranu - kdyby se mi povedla zase etapa na Tour, tak by to bylo skvělé. Mohlo by tam být ještě o nějaké vítězství víc," konstatoval. Kalendář závodů potřebuje ještě doladit. "Už jsme měli první týmový mítink, ale tam to byl jen takový nástřel. Konkrétně se začneme bavit až na prvním soustředění v prosinci. Nechtěl bych to však moc měnit, protože si myslím, že mi to sedělo. Snad jen něco málo," nastínil Štybar.

Pojede Štybar i cyklokros? Definitivní rozhodnutí ještě nepadlo

Výrazným bodem příští sezony bude olympijský závod v Riu de Janeiro. "Hodně se o tom mluví, že olympiáda bude hrozně těžká a bude pro závodníky typu Nibali, Froome, Contador. Pro mě to asi úplně nebude, ale to jsou jen takové ty řečičky, co si každý říká. Na okruhu jsem nebyl, takže těžko hodnotit. Ale jestli tam bude opravdu nastoupáno kolem 5000 metrů, tak to eliminuje 95 procent závodníků," domnívá se Štybar. "Když už tam ale pojedu, tak bych rád pomohl Romanu Kreuzigerovi nebo Leu Königovi, u nichž myslím, že by jim trať měla sedět," ujistil.

Štybar už se chce definitivně rozhodnout, zdali nastoupí i k cyklokrosu. "Zatím ještě nevím, co a jak, ale dostávám na to téma spoustu otázek a chtěl bych se rozhodnout do tohoto víkendu. Těší mě i reakce fanoušků, že by mě rádi alespoň v těch pár závodech viděli," řekl. Tým nechává rozhodnutí čistě na něm. "Nechávají mi volnou ruku. Když mi to sedne do programu, tak bych asi nějaký závod jel, ale samozřejmě kdybych pak neměl dobrou formu na jaře, tak se mi to vrátí," uzavřel Štybar.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články