Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sáblíková řeší před MS každý detail. Do Richmondu míří dřív kvůli aklimatizaci

Praha – Mezi rychlobruslařkami už se Martina Sáblíková stala olympijskou legendou, příští rok chce ovšem zaútočit i na cyklistickou olympijskou medaili. Proto bylo její letní prioritou právě kolo a teď se chystá na světový šampionát v americkém Richmondu. Proces příprav na odlet Sáblíkové zkomplikovali dopingoví komisaři.

"Je tam velký problém s aklimatizací, takže jsme se dohodli, že pojedeme dřív, abychom to nenechali náhodě," vysvětlila Sáblíková. Aklimatizace bude opravdu důležitý faktor. "To se nemění. Mívám však třeba sedmý nebo desátý den krizi, tak aby už byla zažehnaná a nepotkala mě při mistrovství světa," doplnila Sáblíková.

Elitní rychlobruslařku i cyklistku v jedné osobě přepadla dopingová kontrola poněkolikáté v den odjezdu. "Věděli - i pan Chlumský, který to má (v Antidopingovém výboru ČR) na starosti - že Martina má další den napsanou možnost dopingového testu, kdy bude k zastižení přímo v Richmondu. Podle mého je tohle absolutní šikana," zlobil se trenér Petr Novák.

Je nám líto, video expirovalo.
Sáblíková nechce před MS nic ponechat náhodě

Sáblíková přijala celou záležitost s o něco větším nadhledem, i když přiznala, že to pro ni znamenalo zbytečnou komplikaci před dlouhou cestou. "Neřekla bych, že to je úplně šikana. Beru to normálně. Ale měli na tu kontrolu pět dní a přijeli poslední den, kdy jim muselo být jasné, že odlétám, a tím pádem to bylo hodně nepříjemné. Měla jsem všechno připravené, ale před tou náročnou cestou se to přece jen protáhlo," uvedla Sáblíková.

Časovka - hop, nebo trop

Trojnásobná olympijská vítězka pojede na MS časovku na 30 kilometrů. Vše chce podřídit postupu na olympijské hry do Ria. K tomu potřebuje skončit v redukovaném pořadí do desátého místa. "Když už to zkouším, chci pro to udělat všechno, aby mě potom nehlodal nějaký ten červík," dodala.

Profil časovky ji však příliš nepotěšil. Souboj s chronometrem se totiž pojede především po rovině a bude vyžadovat hodně techniky. "Když jsem si tu trať prohlížela podrobně na plánku, tak mi moc dobře nebylo, protože ty technické pasáže tam budou hodně velké," řekla Sáblíková.

Martina Sáblíková:

"Kdyby vyšla ta desítka redukovaného pořadí, bylo by to naprosto super. Hlavní cíl je kvalifikovat se do Ria. Kdyby bylo náhodou něco dalšího, bylo by to nad plán, ale nepředbíhejme."

"Je to rovina, ale na rovině jsem trénovala teď ten poslední měsíc, takže ta by mě překvapit neměla. Technická pasáž bude pro mě ale hodně náročná, takže se těším, až dorazí René Andrle a ukáže mi, jak to najíždět. Uděláme pro to maximum," vyhlížela trojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení spolupráci s bývalým silničním profesionálem.

Ohledně silničního závodu už je napevno rozhodnutá, že ho nepojede. "Přijde mi, že to je taková motanice ve městě. Je tam také hodně zatáček a to pro mě v balíku není, to nebudu riskovat. Veškeré úsilí míří do časovky. Hop, nebo trop," prohlásila Sáblíková.

Poslední šance na letní olympijské hry

Připouští, že ve svých 28 letech bere Rio de Janeiro jako patrně poslední možnost okusit také atmosféru letních her. "Myslím, že ano. A beru to tak, že jsem šanci dostala. Buď ji propásnu, nebo ne. Život půjde dál, je to jen sport. Budu žít svůj život dál," uvedla Sáblíková.

Zatímco v minulosti jezdila na světový šampionát poté, co měla v nohách na kole 2500 až 3000 kilometrů, letos je to dvojnásobek. "Je to trošku jiné. Na časovce je z toho možná polovina kilometrů. Doufám, že to bude znát. Snažili jsme se na tom zapracovat," přiblížila Sáblíková.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články