Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Český pohár Skupiny ČEZ Veltrusy

Přece jen medaile, Cink vyhrál bronz. Kulhavý už na začátku vzdal

Vallnord (Andorra) - Ondřej Cink si z mistrovství světa horských kol v Andoře přiveze bronzovou medaili. Český biker skončil s odstupem minuty a čtvrt za vítězným Švýcarem Ninem Schurterem, za nímž stříbro bere Julien Absalon z Francie. Olympijský vítěz z Londýna a mistr světa z roku 2011 Jaroslav Kulhavý závod nedojel.

Ondřej Cink
zdroj: ČTK autor: Michal Červený

Čtyřiadvacetiletý Cink měl povedený start a velmi záhy převzal v závodě prapor českých barev po Kulhavém, jenž se ho zúčastnil pouze úvodních pár minut. Podmínky závodu, který se jel ve vysoké nadmořské výšce, s níž Kulhavý mívá problémy, mu nesedly. Poté, co absolvoval výjezd na první kopec, slezl z kola a trať opustil.

Cink se naproti tomu pohyboval v čele spolu se Schurterem, těsně za nimi jel Absalon. Právě hlavní favorité Schurter s Absalonem poté převzali otěže a Cink začal ztrácet. Dvanáctý muž loňského šampionátu a čtrnáctý z olympijského závodu v Londýně se však přesto držel nedaleko za vedoucí dvojicí.

Nakonec Cink vydržel třetí až do cíle, což pro mistra světa do 23 let z roku 2012 znamenalo životní úspěch a pro českou cyklistiku první medaili v této kategorii od roku 2011, kdy se stal Kulhavý mistrem světa. Cink dojel do cíle se ztrátou minuty a čtvrt na Schurtera, na čtvrtého Manuela Fumice z Německa najel sedm vteřin.

Schurter s Absalonem si to podle očekávání rozdali o zlato, Schurter však lépe zvládal technické pasáže a nakonec v pátém z šesti okruhů velkému soupeři ujel. Po letech 2009, 2012 a 2013 si tak vyjel čtvrtý světový titul a završil skvělou sezonu, v níž opanoval Světový pohár i například Evropské hry v Baku.

"Byl to těžký závod, zejména kvůli té nadmořské výšce, v níž se hůř dýchá. Snažil jsem se ale jet svým tempem bez ohledu na ostatní a dařilo se mi oproti Julienovi lépe ve sjezdech. V pátém kole jsem zaútočil a vyšlo to," pochvaloval si Schurter.

"Jsem hrozně šťastný za tohle vítězství. Byl to pro mě fantastický rok a jsem vážně moc rád, že mi tahle sezona takhle vyšla," dodal. Z českého kvarteta už kromě Cinka dokončil závod pouze třiatřicátý Nesvadba, Jan Škarnitzl stejně jako Kulhavý vzdal.

Mistrovství světa horských kol ve Vallnordu (Andorrra) - cross country

Ženy: 1. Ferrandová-Prévotová (Fr.) 1:52:44, 2. Kalentěvová (Rus.) -58, 3. Bělomojnová (Ukr.) -1:36, 4. Dahleová-Flesjaaová (Nor.), 5. Pendrelová (Kan.) obě -2:15, 6. Wloszczowská (Pol.) -2:52, ...37. Štěpánová -17:29, 45. Huříková (obě ČR) -1 kolo.

Muži: 1. Schurter (Švýc.) 1:29:22, 2. Absalon (Fr.) -10, 3. Cink (ČR) -1:15, 4. Fumic (Něm.) -1:22, 5. M. Flückiger (Švýc.) -2:08, 6. Marotte (Fr.) -2:25, 7. Näf -3:13, 8. Vogel (oba Švýc.) -3:14, 9. Drechou (Fr.) -3:48, 10. Van Hoovels (Belg.) -3:54, ...33. Nesvadba -8:20, Kulhavý, Škarnitzl (všichni ČR) nedojeli.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články