Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Cyklisty na MS povede Štybar, König ukončil sezonu

Praha - Roman Kreuziger a Zdeněk Štybar jako největší hvězdy a s nimi Jan Bárta, Petr Vakoč, Jiří Polnický a Karel Hník tvoří nominaci pro hlavní závod na mistrovství světa v silniční cyklistice v druhé polovině září v Richmondu. Šestý muž z Tour de France Leopold König ukončil sezonu.

Sport
zdroj: ČT4

Reprezentační trenér Tomáš Konečný rozhodl, že lídrem bude Zdeněk Štybar. Devětadvacetiletý cyklista letos dokázal vyhrát jednorázový závod Strade Bianche, ale také etapu na Tour de France, kde si letos už jen účastí splnil dlouhodobý sen. "Trať by mu měla sedět nejvíc ze všech, pak máme v záloze další excelentní klasikáře Kreuzigera s Vakočem. Všichni tři mají šanci porvat se o dobrý výsledek. Máme opravdu vyrovnaný a silný tým," uvedl Konečný pro server supercycling.cz.

Konečnému bude z české elity trochu nečekaně scházet König. "Má za sebou náročnou sezonu v podobě Gira i Tour, teď jel ještě Czech Tour a už nemá žádný závodní program. Sám dobře ví, že bez závodu se na šampionát pořádně připravit nejde. Navíc si uvědomuje, že trať v Richmondu není úplně pro něj, je to spíš pro klasikáře než čisté vrchaře," řekl Konečný.

O tom, kým obsadí uvolněné místo, rozhodoval mezi Hníkem a Janem Hirtem. "Honza je taky vyložený vrchař a sám mi na rovinu řekl, že mu ta trať nesedí, že by potřeboval těžší okruh. Karel navíc jezdil skvěle na Czech Tour, výborně pracoval pro tým a byla na něm vidět veliká motivace," vysvětlil Konečný.

Sáblíková pojede hlavní závod i časovku

Bárta a Vakoč pojedou také časovku, stejný program absolvuje v USA rovněž Martina Sáblíková. Rychlobruslařskou hvězdu doplní v závodě s hromadným startem Zuzana Neckářová.

S juniory a jezdci do 23 let bude výpravu tvořit šestnáct sportovců. "Spolu s osmi členy doprovodného týmu je to historicky nejvyšší (česká) účast," uvedl svazový prezident Marián Štetina. V kategorii elite může český tým nasadit oproti minulému šampionátu dvojnásobný počet cyklistů díky desátému místu v pořadí zemí ve WorldTour.

Světový šampionát se v Richmondu uskuteční od 19. do 27. září.

Nominace:

Muži - elite:

Silniční závod: Jan Bárta, Petr Vakoč, Zdeněk Štybar, Roman Kreuziger, Jiří Polnický, Karel Hník.

Časovka: Jan Bárta, Petr Vakoč.

Do 23 let:

Silniční závod: Josef Černý, Michal Schlegel, František Sisr, Daniel Turek.

Časovka: Josef Černý, Michal Schlegel.

Junioři:

Silniční závod: Jakub Otruba, Michal Brázda (kandidáti na zbylé místo: Josef Sirůček, Martin Spudil, Lukáš Kunt, Jiří Šorm).

Časovka: Jakub Otruba.

Ženy - elite:

Silniční závod: Martina Sáblíková, Zuzana Neckářová.

Časovka: Martina Sáblíková.

Juniorky:

Silniční závod: Nikola Nosková.

Časovka: Nikola Nosková.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články