Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Greipel má druhý triumf. Dlouhý sprint zvládl lépe než Sagan a Cavendish

Arras (Francie) - André Greipel zvítězil v páté etapě v Amiens a připsal si svůj druhý triumf v závodě. Je zatím suverénně nejlepším sprinterem Tour. Na druhém místě dojel Peter Sagan, třetí místo bere Mark Cavendish. Žlutý dres i nadále drží Tony Martin.

André Greipel poráží Petera Sagana
zdroj: ČTK/AP autor: Peter Dejong

Pokus o zformování ataku předvedli na začátku dne Pierre-Luc Pérrichon a Nicola Edet, nakonec to však byl jen prvně jmenovaný, kdo jel na čele - Edet se vší pravděpodobností ztracený boj brzy vzdal. Pérrichon se držel zhruba devadesát kilometrů, jeho odstup ale paběrkoval jen okolo dvou minut a pro peloton neznamenal žádné riziko. Větší hrozbou byl neustávající déšť a boční vítr. Po pádu už nepokračoval Nacer Bouhanni, který byl místo toho na cestě do nemocnice.

Právě větru využila stáj BMC, která sedmdesát kilometrů před cílem v Amiens rozdělila peloton. Stačila chvíle a druhá skupina, ve které se ocitli Pierre Rolland, Bauke Mollema či Jan Bárta, ztrácela minutu. Některým závodníkům se ještě podařilo vrátit zpět, avšak pro většinu tímto den skončil a etapu dojeli minuty za hlavním polem.

Tour de France 2015
zdroj: ČTK/AP autor: Christophe Ena

Tony Martin:

Tony Martin slaví v cíli čtvrté etapy"Nemohli jsme si vysnít lepší začátek, je to dobré pro německé fanoušky cyklistiky, získáváme zpět náš kredit. Všechny sprinty jsou jiné, pokaždé se začíná od nuly. Nebyl jsem na tom dobře, ale našel jsem si mezeru a zvládl to. Jede se mi letos velmi dobře. Přitom na těch dlažebních kostkách jsem včera nechal hodně sil."

I když se na čele jelo pospolu, přece jen byla cítit určitá nervozita, kterou ještě zvyšovalo špatné počasí. Dvacet pět kilometrů před cílem vše vyvrcholilo v dalším hromadném pádu, kdy na kluzké vozovce spadla snad třetina skupiny. Obětí kolize byl nyní již vysloveně otloukánek pelotonu Thibaut Pinot, zapletl se tam také Leopold König. Oba se ale na čelo ještě stihli vrátit.

Zde se ale už týmy připravovaly na úplný závěr etapy. Sliboval velkou bitvu - Cavendish, Greipel, Degenkolb, Coquard a další se počítali mezi favority. Nakonec to byl Greipel, který z toho v dlouhém sprintu vyšel nejlépe. Svůj pokus načasoval lépe než druhý Peter Sagan, třetímu Cavendishovi se zase nepodařilo úplně zachytit vláček vlastního týmu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články