Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Skláři z Kamenického Šenova vyrobili trofej pro vítěze Tour. Už počtvrté

Kamenický Šenov - Na vítěze Tour de France čeká 26. července prestižní trofej. Na její výrobě pracovalo v Kamenickém Šenově čtyřicet českých sklářů. Tour de France začíná 4. července.

Je nám líto, video expirovalo.
Pohár pro vítěze Tour se vyráběl v Kamenickém Šenově

Na trofeji pro nejslavnější cyklistický závod světa, která váží tři a půl kilogramu a měří 637 milimetrů, se podílelo čtyřicet sklářů z Kamenického Šenova. Vítěz Tour ji převezme na Champs Elysées 26. července. Výroba trvala týden. "Pro mě jako pro fanouška cyklistiky je to obrovská čest," říká jeden ze sklářů, kteří se na výrobě trofeje podíleli.
 
Designérem trofeje je už popáté za sebou Slovák Peter Olah. Tvar zůstává od roku 2011 stále stejný, mění se jen dekorace. "Chtěli jsme každý rok tvar měnit, ale na druhé straně by tak tvar trofeje pro vítěze Tour de France nebyl jasně rozpoznatelný," uvedl designér.

Peter Olah:

"Když jsme cenu navrhovali poprvé, stáli jsme před rozhodnutím, jak bude vypadat. Relativně rychle jsme se shodli na tvaru. Na začátku jsme sice uvažovali, že by to mohl být talíř nebo pohár. Vítěz ale stojí na stupních vítězů, musí být dekorovaný a musí být vidět. Proto jsme velmi rychle dospěli k vertikálnímu tvaru. Druhá rovina je poetická. Připomíná samotný závod. Ve spodní části je širší jako závodní pole na startu, potom se zužuje, profilují se favoriti a na jednom vrcholu stojí vítěz. Stylistika zároveň vychází z našich automobilů, je velmi ostře řezaná, má precizní tvary."

Tento rok použili skláři novou inovativní metodu. "Je to StarDust, hvězdný prach – novodobá sklářská intarzie. Na krystalový povrch jsou aplikovány drobné kubické zirkony. Je jich tam několik tisíc. Vytvářejí třepotavý lesk. Trofej je letos hvězdná," dodal Olah.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články