Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Sáblíková podle očekávání nikomu šanci nedala

Žilina - Martina Sáblíková potvrdila roli favoritky a na mistrovství Česka a Slovenska v Žilině vyhrála po časovce i závod s hromadným startem. Domácí double se trojnásobné olympijské vítězce v rychlobruslení podařilo dovršit třetím rokem za sebou.

Ilustrační foto

Na 19,9 kilometru dlouhém okruhu, který ženy absolvovaly pětkrát, nenechala Sáblíková nikoho na pochybách, kdo české cyklistice v posledních letech dominuje. Pro dvanáctý triumf na kole si dojela s obrovským náskokem více než šesti a půl minuty, bezmála 100 kilometrů zvládla v čase 2:36:31. Druhou příčku vybojovala Zuzana Neckářová, která ve spurtu těsně předčila Barboru Průdkovou.

"Jsem ráda, jak to vyšlo, protože jsem takový průběh nečekala. Myslela jsem si, že na tomhle okruhu s třemi kratšími kopci sama neodjedu a do cíle přijede větší skupina. Naštěstí se mi to povedlo a nedošlo na spurt, kterého bych se docela bála," uvedla Sáblíková.

Peloton svým tempem rozkouskovala hned v úvodu, kdy s ní sice ještě čtyři další cyklistky dokázaly držet krok, ale postupně odpadly a v čele se s ní držela jen Nikola Nosková. Sáblíková však zaútočila v předposledním okruhu a jasně vyhrála. "Čekala jsem, že si mě holky víc pohlídají, protože se jim každý rok snažím udělat to samé, tedy odjet sama a jet si svým tempem. Mám radost, že jsem šampionát dobře zakončila a že byl hodně úspěšný z pohledu celého týmu," pochvalovala si.

Je nám líto, video expirovalo.
Sáblíková se potřetí na MČR v cyklistice radovala z double

Trenér Petr Novák mohl mít radost, s jakým přehledem jeho svěřenkyně závodu kralovala. "Zvládla to bez problémů. V prvním kole měla soupeřky jen testovat. Původní plán byl, že s Martinou zkusí odjet Nikol Zdráhalová, ale někde tam zůstala a já už Martinu nechtěl brzdit. Jsem spokojený s tím, co předvedla. Přestože tam jsou ještě rezervy, v technice jízdy i projíždění zatáček se hodně zlepšuje," ocenil Novák.

Druhou příčku vybojovala přes nedávnou zlomeninu klíční kosti na Evropských hrách v Baku Zuzana Neckářová, která ve spurtu těsně předčila Barboru Průdkovou. "Mám to zatejpované, normálně nosím ortézu. Od Baku jsem jen odpočívala a teprve včera jsem se byla poprvé projet na kole. Zjistila jsem, že to docela jde, ale pořád to bylo velké riziko a start mi skoro nikdo neposvětil," připustila Neckářová.

Jen reprezentační trenér Tomáš Konečný prý stál při ní. "Pro mě byl ten mistrák moc důležitý. Řekla jsem si, že do toho půjdu, i kdybych měla objet jen jedno kolo," nastínila Neckářová. V Žilině jela s tím, že si hlavně ve sjezdech bude dávat mimořádný pozor. "Kdybych spadla, je to velký malér. Šla jsem do závodu s tím, že prostě spadnout nesmím," smála se Neckářová.

Právě Nosková, která se držela Sáblíkové nejdéle, byla ve společném závodě nakonec nejlépe umístěnou juniorkou. Závod juniorů, kteří absolvovali o okruh více a jeli celkem 119,4 km, vyhrál ve finiši Michal Brázda těsně před vítězem čtvrteční časovky Jakubem Otrubou.

Společné mistrovství ČR a Slovenska v silniční cyklistice v Žilině - závod s hromadným startem:

Ženy (99,5 km): 1. Sáblíková (Nowis Team) 2:36:31, 2. Neckářová (Lawi-Author), 3. Průdková (Nutrend Specialized) obě -6:35, 4. Šulcová (Ghost Mitas) -6:38, 5. Hochmanová, 6. Machačová (obě Dukla Praha) obě -10:08.

Juniorky (99,5 km): 1. Nosková (Kooperativa SG Jablonec) 2:43:13, 2. Czeczinkarová (SRAM Mitas TREK) -3:26, 3. Kerschbaummayrová (Nowis Team) -3:29.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články