Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Australané znovu dominovali časovce. Do růžového jde Gerrans

San Remo – Týmovou časovku na úvod letošního ročníku Giro d'Italia ovládla australská stáj Orica GreenEDGE a zopakovala svůj loňský úspěch. Za sebou její jezdci nechali o sedm sekund sestavu týmu Tinkoff-Saxo. Do růžového dresu se po první etapě oblékl 34letý závodník Oricy Simon Gerrans.

Simon Gerrans
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Yuzuru Sunada

Nejrychlejší čas dlouho držela stáj Astana v čele se svým lídrem Fabiem Aruem. Za sebou devítka jejích jezdců v bleděmodrém udržela silné týmy Sky nebo Etixx-Quick Step. Sestava australské stáje Orica GreenEDGE však nakonec, dle očekávání, byla silnější – její čas 19:26 byl o třináct vteřin rychlejší než ten, jehož dosáhla Astana. 

Drama poté mohla způsobit už jen ruská stáj Tinkoff-Saxo. Ještě na mezičasu v polovině 18kilometrové trati Contador a spol. vedli o dvě vteřiny, avšak v cíli nakonec nabrali sedmisekundové manko. I tak je pro ně druhé místo úspěchem.

Roman Kreuziger: "Zajeli jsme hodně dobrou časovku, zejména první část se nám povedla. V té druhé jsme se párkrát trošku rozsypali, ale je potřeba to brát jako celek a rozhodně můžeme být naprosto spokojeni. Věděli jsme, že tenhle tým může zajet hodně dobře, ale upřímně jsem nečekal, že bychom bojovali přímo o vítězství. Za úspěch bych považoval každé umístění v top 5."

"Snad to můžu brát jako nový start do sezony. Doteď to bylo dost náročné, snad už přijdou příjemnější časy," uvedl Gerrans, který projel cílem jako první z Oricy podle plánu. "Můžeme být hodně spokojení. Zajeli jsme rychlý čas a nechali tam všechno. Obléknout růžový trikot je velká čest. Náš tým má v časovkách dobrou reputaci, je tu několik specialistů a tohle je jejich zásluha."

Devatenáct sekund na vítěze ztratili na čtvrté příčce jezdci Etixx-Quick Step, pátý skončil Movistar (+21 vteřin). Zklamáním je úvod závodu pro Team Sky, který skončil až devátý s mankem 27 vteřin. "Myslím, že to bylo dobré. Odvedli jsme dobrou práci. Dneska se o vítězi závodu nerozhodovalo. Šlo o sekundy, na konci to bude o minuty. Nabrat ztrátu není ideální, ale není to konec světa," řekl však lídr Sky Richie Porte.

Výsledky 1. etapy: San Lorenzo al Mare - San Remo (časovka družstev na 17,6 km): 1. Orica GreenEdge 19:26, 2. Tinkoff-Saxo -7, 3. Astana -13, 4. Etixx-Quick-Step -19, 5. Movistar -21, 6. BMC, 7. IAM oba -25, 8. FDJ.fr -26, 9. Sky, 10. Kaťuša oba -27.

Průběžné pořadí: 1. Gerrans 19:26, 2. Matthews, 3. Hepburn (všichni Austr./Orica GreenEdge), 4. Weening (Niz./Orica GreenEdge), 5. Clarke (Austr./Orica GreenEdge), 6. Chaves (Kol./Orica GreenEdge) všichni stejný čas, 7. Boaro (It./Tinkoff-Saxo), 8. Kreuziger (Tinkoff-Saxo), 9. Rogers (Austr./Tinkoff-Saxo), 10. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) všichni -7. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články