Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

BMC zaskočilo favority. Zlato z týmové časovky patří americké stáji

Ponferrada (Španělsko) – Šestice jezdců amerického týmu BMC vyhrálo týmovou časovku, když až za ní dojely favorizované sestavy stájí Omega Pharma – QuickStep či Orica GreenEDGE. V červeném dresu BMC se z vítězství radoval i slovenský jezdec Peter Velits. Na druhém místě dokončila Orica GreenEDGE, třetí skončilo OPQS. Mezi ženami byla znovu nejsilnější stáj Specialized-Lululemon.

Sestava americké stáje BMC
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Dirk Waem
  • Závod mužů

Na vedoucí pozici se na 57 km dlouhé trati střídaly rozličné stáje, vedl ukrajinský Kolss, španělské Caja Rural, polské CCC Polsat či ruské RusVelo – to také první místo s časem lehce nad hodinu a šest minut poměrně dlouho drželo. Pak však začaly cíl protínat nejsilnější sestavy: spěchal především Cannondale, jehož šestice ve svítivě zelených dresech se jako první dostala pod hranici 1:05. Za nimi se seskupily Garmin-Sharp (který shodou okolností utvoří právě s Cannondale v příští sezoně společný tým) a FDJ.

Je nám líto, video expirovalo.
Zlato z týmové časovky míří do Ameriky

Předstihla ho až šestice pod taktovkou Fabiana Cancellary – americký Trek. Tomu svědčila hlavně druhá polovina trati, kde mazal postupně svou ztrátu na konkurenci a nakonec se před ni i dostal. Ještě se ale čekalo na kvalitní Oricu, BMC, Sky i OPQS. Ke změně pak skutečně došlo, když po vynikajícím výkonu a o více než minutu rychleji projelo cílem BMC. Vzhledem k tomu, že se drželo na čele i na předchozích mezičasech, začalo to vypadat na překvapivý triumf americké stáje.

A potvrzovaly to i mezičasy blízko cíle, kde i přes snahu hvězd OPQS Tonyho Martina či Michala Kwiatkowskiho jejich manko na BMC směřovalo vzhůru – vítězství nakonec tedy slavila o více než půl minuty americká stáj, v jejíž sestavě byl i Slovák Peter Velits. Orica GreenEDGE brala nakonec "jen" stříbro, šestice OPQS pak protla cíl s mankem 35 vteřin na vítěze jako třetí. 

Carmen Small ze stáje Specialized-Lululemon
zdroj: Isifa
  • Závod žen

Ošklivým pádem skončil úvodní závod mistrovství světa pro nizozemský Rabo-Liv. Stáj v závěrečných kilometrech útočila na pódiové umístění, Annemiek van Vleutenová se ale nechala vynést v zatáčce a vrazila do bariéry, která ji katapultovala z kola. Přes ni pak upadly i její kolegyně. Annu Van Der Breggenovou musela odvézt sanitka do nemocnice.

Karambolu se vyhnula mnohonásobná mistryně světa Marianne Vosová, která z vláčku kvůli technickým problémům odpadla už po druhém mezičase. Sedminásobná šampionka v cyklokrosu by v silničním závodě s hromadným startem měla obhajovat tituly z posledních dvou let.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články