Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Ponferrada začíná. Týden mistrovských závodů se otevírá týmovou časovkou

Ponferrada (Španělsko) – Po skončení závěrečné Grand Tour se cyklistická sezona dostává do své závěrečné fáze. Jejím velkým vrcholem je přirozeně mistrovství světa, které začíná v neděli ve španělské Ponferradě. Sedmička českých zástupců bude bojovat především v individuální časovce (Jan Bárta), silničním závodě mužů (Zdeněk Štybar) i žen (Martina Sáblíková). Série přímých přenosů začíná exkluzivně na webu ČT sport v 13:50 týmovou časovkou.

Šampionát byl na španělské půdě naposledy před devíti lety v Madridu, nyní se vrací - a otevře ho už v neděli týmová časovka. Ta, oproti zvyklostem na jiných závodech, se pojede v týmech pouze se šesti závodníky, každý slabší článek sestavy se tak projeví. Favority týmové jízdy proti chronometru jsou alespoň na papíře obhájci loňského triumfu Omega Pharma – QuickStep, silná je však i sestava australské Oricy GreenEDGE či britského Sky. Kdo by však čekal na účast Chrise Frooma, nedočkal by se – akuálně druhý muž Vuelty do tohoto závodu nezasáhne. Z českého pohledu může být nicméně zajímavá sestava právě favoritů QuickStepu, u níž se spekuluje o možné účasti Petra Vakoče.

Do české nominace patří vedle něho také Zdeněk Štybar (hlavní aktér českého snažení v silničním závodě), Jan Bárta, Martina Sáblíková a junioři Roman Lehký, Nikola Nosková a Nikol Zdráhalová. Zdravotní potíže naopak vyřadily ze hry sedmého muže letošní Tour Leopolda Königa i Anežku Drahotovou, kvůli známé suspendaci za nesrovnalosti v biologickém pasu a podezření z dopingu nepojede ani Roman Kreuziger.

"Zdeněk Štybar by měl být lídrem toho týmu, doplní ho Bárta s Vakočem, přičemž oba by měli pomáhat Zdeňkovi," nastínil trenér silničářů Tomáš Konečný své představy pro silniční závod, který se pojede na 18,2 kilometru dlouhém okruhu. Ženy ho absolvují sedmkrát, muže čeká dvojnásobná porce, téměř 255 kilometrů. Litoval jen toho, že tým nemůže nastoupit v šesti. "Ve třech je to trošičku složitější, než kdybychom jeli v šesti, ta spolupráce by v šesti fungovala úplně jinak. Na druhou stranu Zdeněk Štybar v sezoně prokazoval, že je skvělým závodníkem a zejména na klasiky," řekl Konečný.

  • "Je to asi přesně to, co on potřebuje. Bude však záležet i na tom, jak se vypořádá s tím výpadkem po pádu na Eneco Tour. Já Zdeňkovi věřím, že se bude prát s těmi nejlepšími až do samého závěru," dodal o šancích Štybara trenér Konečný.

Zaznamenal názory, že naplánovaná trať je lehká, sám si to ale nemyslí. "Domnívám se, že až tak lehká nebude. Je to prostě mistrovství světa a jede se tam 260 kilometrů na okruhu, což není jednoduché, navíc jsou tam dvě stoupání. Domácí Španělé budou chtít určitě odčinit loňský rok, kdy jim to v závěru tak úplně nevyšlo. A tím, že budou doma, myslím, že nastolí obrovské tempo a v závěru to bude hodně těžké," předpověděl Konečný. Okruh favoritů je poměrně velký, těmi největšími by mohli být Vincenzo Nibali, Peter Sagan, Simon Gerrans, Phillipe Gilbert, Alejandro Valverde a titul z rukou jistě nebude chtít jen tak pustit ani obhájce Rui Costa.

V časovce triumfoval už třikrát po sobě Tony Martin a ve středu může přidat rekordní čtvrtý zlatý zápis. Na startu budou i Jan Bárta, který se blýskl třetím místem v časovce letošní Tour s Petrem Vakočem. "Bárta předvedl na Tour excelentní výkon. Patří v časovce do té užší světové špičky a má za cíl skončit v elitní desítce. Já osobně si myslím, že může pohlížet i výše, ale to záleží na tom daném dnu a je k tomu potřeba i trošičku štěstíčka," přemítal Konečný.

Mezi ženami si brousí zuby na úspěšnou obhajobu Marianne Vosová. Mimořádně všestranná sedmadvacetiletá Nizozemka dosáhla na první světový titul v silničním závodě již v roce 2006. Poté ale následovala série pěti druhých míst za sebou. Trpělivost při čekání na další triumf se však Vosové vyplatila, na nejvyšší stupeň vystoupala posléze v letech 2012 i 2013, může tak dovršit čistý zlatý hattrick. "Strašně moc se na mistrovství světa těším. Je to jeden z nejzábavnějších závodů sezony," uvedla Vosová. V něm opanovala MS dokonce pošesté v řadě a celkově posedmé. "Na silnici je to ale něco jiného a v Ponferradě bude hodně závodnic. Na této trati navíc mohou uspět různé typy závodníků," odhadla Vosová.

V souboji s chronometrem byla loni nejlepší Ellen van Dijková z Nizozemska. A právě v úterní časovce dává Konečný Sáblíkové větší naděje. "Myslím, že tam má Martina největší šance. V silničním závodě je to hodně o taktice a tím, že tam bude sama, bude to mít trochu horší proti týmům, které tam budou v početní převaze," uvedl Konečný.

Nominace českého týmu na MS v Ponferradě (21.-28. září):

Muži – Elite:

Silniční závod: Jan Bárta, Zdeněk Štybar, Petr Vakoč. Časovka: Jan Bárta, Petr Vakoč.

Junioři:

Silniční závod: Roman Lehký.

Ženy – Elite:

Silniční závod: Martina Sáblíková. Časovka: Martina Sáblíková.

Juniorky:

Silniční závod: Nikola Nosková, Nikol Zdráhalová.

Zdroj
ČT sport, ČTK, inrng.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články