Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ježek už je při vědomí a mimo ohrožení života

Greenville (USA) - Cyklista Jiří Ježek byl probuzen z umělého spánku. Do něj byl uveden před operací, které se podrobil po těžkém pádu na mistrovství světa. Šestinásobný paralympijský vítěz by už měl být mimo ohrožení života.

Jiří Ježek (v popředí)
zdroj: ČT24

"Odpojili jej z umělé plicní ventilace, aby zjistili, jak může sám po operaci dýchat," řekla vedoucí reprezentačního týmu paralympiků Jaroslava Krakovičová. "Mluvit nemůže, v krku má stále trubici. Ale komunikoval s námi očima. Vyřídili jsme mu vzkazy všech, kteří mu drží palce," uvedla.

Ježek spadl v hromadném spurtu nedělního silničního závodu zhruba 200 metrů před cílem, kdy bojoval o cenný kov. Vážně si poranil hlavně hrudní koš, lékaři mu museli odstranit dvě rozdrcená žebra a nahradit je implantáty a přišít amputovaný prsní sval. Navíc má zlomenou pažní kost, se kterou půjde na operaci, až pominou obavy z možné infekce.

Devětatřicetiletý Ježek, který má od jedenácti let amputovanou nohu pod kolenem, je nejúspěšnějším cyklistou paralympijské historie. Na kontě má také šest titulů mistra světa a letos už počtvrté vyhrál světový pohár.

Jiří Bouška, jenž ve stejném závodu vybojoval bronz, odhaduje, že další úspěchy bude moci Ježek ještě připojit. "Je to tvrdý závoďák. Věřím, že se z toho všeho vylíže, bude bojovat. Určitě se zotaví, nezanechá to na něm žádné stopy a bude se snažit zapojit zase zpátky do závodění. Věřím, že bude zase brzy ve vrcholné formě," řekl.

Je nám líto, video expirovalo.
Bouška se vrátil z MS handicapovaných cyklistů
Zdroj
ČTK, iDNES, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články