Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Kreuziger se odvolává k arbitráži. Pro suspendaci není opora v pravidlech, říká

Praha – Turbulentní dny pro Romana Kreuzigera, stáj Tinkoff-Saxo i Mezinárodní cyklistickou federaci (UCI): případ českého jezdce dostal na obrátkách kvůli rozhodnutí federace stáhnout ho ze závodu Kolem Polska. Na to český jezdec spolu se svým právním zástupcem Janem Šťovíčkem reagují odvoláním ke sportovní arbitráži – ta by ve zkráceném řízení měla rozhodnout, zda uvalení provizorní suspendace bylo v pořádku, či ne. Roman Kreuziger a Jan Šťovíček byli hosty Sportovních zpráv ČT.

Roman Kreuziger
zdroj: ČT sport

Biologický pas řešen stejně jako pozitivní A-vzorek?

Kritizovaným se v posledních dnech stal rozhovor prezidenta Mezinárodní cyklistické federace (UCI) Briana Cooksona, v němž uvedl, že federace bude odteď v případě provizorních suspendací řešit případy biologického pasu stejně jako pozitivní A-vzorky (více zde). Opora pro toto opratření v pravidlech však neexistuje – a právě to hodlá Kreuziger atakovat u sportovní arbitráže. "Připravili jsme proti rozhodnutí o provizorní suspendaci (dočasnému zastavení činnosti) odvolání k Mezinárodní sportovní arbitráži, které dnes podáváme a žádáme, aby bylo rozhodnuto ve zrychleném řízení. Tak, abychom rychle věděli, na čem jsme," uvedl ve Sportovních zprávách Kreuzigerův právní zástupce Jan Šťovíček.

  • "Naše hlavní právní námitka byla v tom, že opora, kterou by rozhodnutí o provizorní suspendaci mělo mít v předpisech UCI, tak ta tam prostě není. Tam se počítá pouze s případy, kde je pozitivní A-vzorek. A to, jak my stále zdůrazňujeme, pan Kreuziger nikdy neměl. Teď se pan Cookson snaží vysvětlit, že podobným způsobem by se měly posuzovat případy podezření ohledně biologického pasu – možná, že jde o politický záměr, nicméně doposud to v pravidlech není," říká Šťovíček.
Právník Jan Šťovíček ve Sportovních zprávách ČT
zdroj: ČT sport

"Odvolání, které podáváme, se týká pouze té provizorní suspendace a my věříme, že se to ve zrychleném řízení dá stihnout. UCI nám v tomhle ohledu i trochu vyšla vstříc, protože přímo ve svém rozhodnutí zmínila, že bude souhlasit s tím, aby bylo rozhodováno právě ve zrychleném řízení. Takže myslím, že je tady solidní šance na to, abychom to rozhodnutí měli včas," dodal Kreuzigerův zástupce.

Rozhodnutí nastoupit v závodě Kolem Polska

Kreuziger posléze ve Sportovních zprávách reagoval i na připomínky prezidenta UCI vzhledem k tomu, že český jezdec sice nejel na Tour, ale posléze se už chystal na závod Kolem Polska – bez toho, aby se v mezidobí došlo k nějakým dalším informacím. Cookson to považuje za přinejmenším zvláštní, Kreuziger nicméně vysvětloval následovně: "Šlo o to, že během Tour de France by byl vyvíjen velký tlak na tým i na mě. Tím, že tam byl Alberto Contador, který se chtěl pokusit vyhrát, tak jsme ten stres navíc chtěli eliminovat. Za druhé je potřeba říci, že ten případ je třeba naplánovat, získat experty či právního zástupce a kdybych nebyl plně myšlenkami v závodě, tak by to ani nefungovalo. Takže z tohoto hlediska jsme se s týmem dohodli, že bude lepší nejet Tour de France, připravit mou obhajobu a až Tour skončí, začít znovu závodit a připravit se třeba na španělskou Vueltu."

Šťovíček pak dodává s poukazem na to, že proti jeho klientovi není vedeno žádné disciplinární řízení. "Není zde vůbec vedeno žádné disciplinární řízení, to nebylo ani zahájeno. Tady je jen závěr expertů, který leží někde na UCI a není tedy nejmenší důvod pro to, aby pan Kreuziger nezávodil. To, že se rozhodl jet závod Kolem Polska, bylo naprosto legitimní, tým ho o to požádal, on s ním samozřejmě má smlouvu, je to zcela v pořádku. Proto nás to rozhodnutí o dočasném zastavení činnosti šokovalo," uvedl.

Je nám líto, video expirovalo.
Hosté Sportovních zpráv: Roman Kreuziger a Jan Šťovíček

Anomálie v biopasu

Šťovíček případ svého klienta považuje do velké míry za převratný, a to z několika důvodů. Pomineme-li uvalenou provizorní suspendaci od UCI (dosud se vše řešilo opatřením týmů, které své jezdce ze závodů odstavily), tak zaujme druhý bod: dosavadní případy totiž byly zatím vždy vedeny proti závodníkům, jejichž hodnoty překročily povolené meze – k tomu u Kreuzigera nedošlo. "Nedošlo zde k překročení hranic, a tím je ten případ důležitý. Bude se jednat o precedent do budoucna, protože kdyby byl pan Kreuziger odsouzen za nepřekročení těch hraničních mezí, tak potom je teoreticky možné vybrat si kohokoliv z toho pelotonu a podobným způsobem ho popotahovat," řekl Šťovíček. 

Zde je nicméně nutné podotknout, že krevní hladiny limitní hodnoty ani přelézt nemusí – komisaře zajímají i výchylky v rámci oněch povolených hodnot (více k procesu poodhalil v rozhovoru člen lékařského panelu zaobírajícího se biologickými pasy Robin Parisotto – čtěte zde). Kreuziger nicméně mezitím stále opakuje, že aby mohl být jezdec postižen, musí hodnoty vylézt nad povolené hranice (stejně mluvil i v červenci ve studiu Tour de France). "Není to jen o krevních hodnotách, ale o stavu sportovce – může tam být nemoc, terapeutická výjimka nebo dlouhodobý zdravotní problém, na který bere určitou medicínu a ta to může posunout někam jinam. Ale samozřejmě je to o tom, že pokud je člověk v tom povoleném rozpětí a nevyleze mimo něj, tak je vše fyziologické," opakuje.

Grafika č. 1: Ukázka biologického pasu
zdroj: ČT sport / inrng.com
  • "Je třeba si říci, že experti, kteří dostali můj biologický pas k porovnání, tak ho dostali beze jména aniž by věděli, o kterého atleta se jedná. Protože pokud pak mají někoho obhajovat u sportovní arbitráže nebo národní federace, tak chtějí obhajovat něco, co je obhajitelné. Tady ti lidé viděli můj biologický pas a viděli, že je vše v normě – až následně se dostali k mému jménu a začali jsme spolupracovat tak, aby zjistili, kdy byl člověk v nadmořské výšce nebo byl nemocen nebo měl terapeutickou výjimku," prozradil naopak poprvé informace k jím najatým expertům.

Uvedl rovněž konkrétnější popis období, jehož se týkají anomálie v jeho biopasu. "Bylo to Giro 2012, kdy jsem přijel kompletně dehydrovaný v etapě do Cortiny, po níž jsme s týmem zvažovali dokonce odstoupení. Pak jsem se do tří dnů vzpamatoval a povedlo se mi dokonce vyhrát etapu na Pamapago. Určitě je to tato etapa i ta kontrola, která po ní nastala," popsal Kreuziger.

Vuelta?

Velkou otázkou, jestli výše zmíněné odvolání dojde ve zrychleném řízení nějakého efektu ještě před poslední Grand Tour sezony, španělskou Vueltou. Jelikož je však dle svého prohlášení UCI ochotna přistoupit k rychlejší při, mělo by se pravděpodobně dospět k rozhodnutí (ať už jakémukoliv) před jejím startem. "Vuelta startuje 23. srpna, za osmnáct dní, což je poměrně krátká doba. Víme, že u sportovní arbitráže jsou klasická řešení, kdy probíhá klasický proces, a pak jsou i zrychlená, kdy se to v případě právě provizorní suspendace řeší rychleji. Pro mě se teď nic nemění, je to práce mého právního zástupce, aby to co nejrychleji vyřešil a mohl jsem se dostat na závod," uvedl k tomu pro ČT Kreuziger.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články