Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Vakoč po odvážném výkonu vyhrál druhou etapu. Je i novým lídrem

Varšava – Petr Vakoč z týmu Omega Pharma – Quick Step zaskočil ve druhé etapě etapového závodu Kolem Polska všechny sprinterské favority a po dlouhém úniku 226 km dlouhou etapu vyhrál. V ulicích Varšavy triumfoval s bezpečným náskokem 21 vteřin. Dvaadvacetiletý český jezdec, jehož velkým úspěchem bylo v minulosti vítězství na Czech Cycling Tour 2013 či letošní druhé místo z časovky na MČR, je i novým průběžným lídrem prestižního závodu.

Vakoč se v etapě Toruň – Varšava měřící 226 km pustil do brzkého úniku spolu s domácími Przemyslawem Kasperkiewiczem a Bartolomiejevem Matysiakem. Svým profilem to jednoznačně měl být den pro sprintery, mezi něž v Polsku patří hvězdy jako Michael Matthews či Luka Mezgec. Avšak Vakoč byl proti – svým kolegům z úniku nastoupil 30 kilometrů před cílem už v ulicích polské metropole a doufal, že mu jeho náskok takřka pěti minut vydrží.

Sprinterské týmy si nechaly stíhání na až příliš pozdě a Vakoče stahovaly pomalým tempem – ten se jako velmi zdatný časovkář (na MČR zaostal jen za Janem Bártou) navíc nenechal zaskočit a držel vysoké tempo. Nakonec mu to stačilo, na cílové čáře byl první o 21 vteřin před druhým Matthewsem – ten poněkud kuriózně v cíli slavil, jako by etapu vyhrál, což vedlo k domněnkám, kolik informací měli jezdci na trati a zda fungovalo například týmové rádio. Vakoč však mezitím po svém zatím největším kariérním úspěchu vede o 27 sekund i celkovou klasifikaci před včerejším vítězem Jevgenijem Hutarovičem.

Je to první české etapové vítězství v letošní World Tour, dosavadním maximem bylo druhé místo Romana Kreuzigera ze závodu Kolem Švýcarska a třetí místo Zdeňka Štybara na Critériu du Dauphiné.

  • "Je neuvěřitelné, že jsem vyhrál po sólovém úniku na tak velkém závodě. Rozhodně jsem to nečekal a zdá se, že ani peloton. Nejtěžší to bylo v závěrečném okruhu, kdy mě peloton dojížděl a mně těžkly nohy. Nemyslel jsem však na nic jiného, než že musím využít poslední zbytky energie, abych to udržel," říkal v cíli Vakoč. "Teď se budu snažit udržet žlutý trikot nejdéle, jak to jen půjde. Bude to těžké, ale budu bojovat a vím, že mi pomohou kolegové ze stáje. Uvidíme, co se v dalších dnech stane. Jsem studentem na kole i mimo něj a tohle je skvělá šance, abych se přiučil," dodal český jezdec.
Petr Vakoč vítězí v druhé etapě závodu Kolem Polska
zdroj: ČTK/PAP autor: BARTLOMIEJ ZBOROWSKI

Cyklistický závod Kolem Polska (WorldTour) - 2. etapa Toruň - Varšava (226 km):

1. Vakoč (Omega Pharma-Quick-Step) 5:22:54, 2. Matthews (Austr./Orica) -21, 3. Vallee (Belg./Lotto), 4. Sinkeldam (Niz./Giant), 5. Hutarovič (Běl./AG2R), 6. Maes (Belg./Omega Pharma-Quick-Step) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Vakoč 11:11:28, 2. Hutarovič -27, 3. Majkin (Rus./RusVelo) -31, 4. Vallee, 5. Mori (It./Lampre) oba -33, 6. Paterski (Pol./CCC) -35.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články