Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Tým Kreuzigera podporuje. Chránili se, aby nebyl tlak na stáj, říká k Tour

Praha - Roman Kreuziger se vypořádává s tlakem, který způsobily nesrovnalosti v biologickém pasu. Zároveň se připravuje na návrat do pelotonu, jímž pro něho bude od neděle etapový závod Kolem Polska. Připouští, že má za sebou hodně náročný měsíc. Teoreticky sice mohl na Tour de France startovat, neboť nebyl dosud nijak potrestán, neučinil tak prý ale z úcty ke slavnému závodu. Nyní zaměřil svou pozornost na Vueltu, poslední z Grand Tours, která letos na jezdce čeká.

Ilustrační foto

Silniční profesionál stáje Tinkoff-Saxo jel naposledy v červnu podnik Kolem Švýcarska. "Tour jsem čistě teoreticky mohl jet. Ale mám respekt k závodu. Nechtěl jsem, aby proti tomu začala UCI bojovat, a druhá věc je, že psychicky by bylo i pro mne náročné závodit na Tour. Ani by nebylo reálné, abych fungoval na obou linkách. Ta kauza vyžaduje spoustu strategického postupu a přemýšlení," připustil Kreuziger na svém webu.

"Začneme Polskem a můj další cíl je být na Vueltě. Ale uvidíme, jaká bude reakce UCI po Polsku," uvedl.

Vedení týmu už však neshledává důvody, proč by Kreuziger nemohl závodit. "Nejet Tour bylo oboustranné rozhodnutí. Tým mě podporuje, ale chránili se, aby nebyl tlak na stáj, kde byl Alberto (Contador) kandidátem na vítězství. Navíc já bych zároveň nebyl v pohodě, protože i když to za mne řeší jiní lidé, musím komunikovat s právníkem i s experty, kteří mi pokládají různé otázky," vysvětlil Kreuziger.

Kreuziger si vzal českého právníka

Prozradil také, že i když měl nějaké právníky v zahraničí, nakonec zjistil, že řeč je v těchto citlivých záležitostech až příliš velkou bariérou. "Chci na sto procent rozumět tomu, co se řeší nebo neřeší. Proto jsem přešel na českého právníka, pana doktora Jana Šťovíčka," řekl Kreuziger.

Roman Kreuziger:

"Beru to tak, že jsem nic neudělal, a že pokud nějaká spravedlnost je, měla by se ukázat."

"Právníků je spousta, ale sportovní právo je specifické a on je v něm jeden z nejlepších. Řešil i případ kajakáře Štěrby před olympiádou v Londýně. Pan doktor Štovíček mi hodně tu práci ulehčuje, ví, jak komunikovat se svazy. Konečně jsme nabrali správný směr a věřím, že do Vánoc bychom mohli vědět, co a jak," doplnil osmadvacetiletý Kreuziger.

Připomíná také, že hned tři na sobě nezávislí experti řekli, že nevidí problém. "A vše jsme jim poslali pod kódem bez jména. Každý expert, než se do nějakého biologického pasu zapojí, vám řekne: 'Vidím nebezpečí, odmítám to řešit.' Nebo naopak řekne: 'Vidím něco absurdního, rád vám pomohu.' A až potom se expert dozví jméno závodníka. Experty jsem měl z Belgie a Itálie, třetí je z Anglie a přemýšlíme, jestli zapojíme nějakého dalšího. U všech tří i u všech tří našich týmových doktorů byl závěr stejný: Nic jsem neudělal," shrnul Kreuziger.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články