Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Froome podruhé vystrašil soupeře, König je celkově za první desítkou

Col du Béal (Francie) – Prolog vyhrál o sedm vteřin, v závěrečném stoupání druhé etapy zase nastolil takové tempo, že se přes něho nemohl dostat Alberto Contador. A kdyby se vozovka zvedala ještě o chvíli déle, možná by i on odpadl. Chris Froome je zatím na Critériu du Dauphiné výtečný, vyhrál obě etapy a v celkovém pořadí vede o 12 vteřin právě před Contadorem. Nejlepší ze čtveřice českých závodníků Leopold König ztrácí na třináctém místě 1:44.

Critérium du Dauphiné začalo nedělním, asi desetikilometrovým prologem. Ten se vinul centrem Lyonu, peloton organizátoři protáhli i tunelem, jímž se mohou pohybovat všechny druhy prostředků kromě těch s pohonem na fosilní paliva. V architektonicky skvěle vyřešeném místě byly navíc na stěny promítány obrázky z dávných cyklistických klání. Ale zpět k trati a závodu samotnému – v cíli se na vedoucí pozici dlouho držel Bob Jungels ze stáje Trek a až za jeho čas 13:22 padala jiná jména Andrew Talansky, Michal Kwiatkowski nebo i Jan Bárta.

Jako poslední pak na trať vyrazili Alberto Contador, Vincenzo Nibali a Chris Froome. Na prvním mezičasu zhruba v polovině celkového úseku předčil ostatní Nibali, ale pak už to nebyla jeho show. Do cíle dorazil Contador a jako první překonal Jungelse, Nibali pak na něho ztratil pět vteřin. Čekalo se už jen na Frooma, a ten se ukázal. Cílovou čáru protnul o celých sedm sekund rychleji než druhý Contador a ostatním jezdcům (trenérům, novinářům, divákům) nezbylo než se jen udiveně koukat. Chrise Frooma evidentně nerozhodily současné diskuse v tisku ohledně jeho vztahu s Bradleym Wigginsem a selekcí týmu Sky pro Tour de France – a potvrdil to i v druhé etapě.

Na 158 kilometrů dlouhé trati zaútočil až v samém závěru, v posledních stovkách metrů stoupání na Col du Beál. Tehdy se za ním (neboť Froome v závěru jen táhl) vytvořila skupinka pěti jezdců: Contador, Nibali, Andrew Talansky, Jürgen van der Bröck a Wilco Kelderman. Na mimořádně těžký převod ze sebe rval všechno a ostatní postupně odpadávali. Jako první začali zaostávat Talansky s Nibalim, metr odstupu už měl taktéž van der Bröck. Froome svým opakovaným nástupem nakonec utrhl i mladého jezdce stáje Belkin Keldermana a jediným, kdo se s ním dokázal držet, tak byl Contador – a bylo to s vypětím všech sil, široký škleb na Španělově tváři nedával moc možností k odlišným interpretacím. 

Contador si neustále vystupoval ze sedla, svým klasickým stylem se pohuboval ze strany na stranu, před úporně šlapajícího Frooma (zajímavé byly údaje z jeho kola: 420W a 6,3W/kg) se však nedostal. Spíše to navíc v závěru vypadalo tak, že byl rád, že cíl přišel.

Leopold König
zdroj: Getty Images autor: Doug Pensinger
  • "Dal jsem do toho dneska všechno a byla z toho úžasná bitva s Albertem Contadorem. Snažil jsem se několikrát zaútočit už předtím, ale on je hodně silný. Všichni jsou tu téměř na stejné úrovni jako na Tour de France. Dnes to byl náš první duel, když jsme oba ve formě. Takže mě těší, že jsem za těchto okolností vyhrál," řekl v cíli Chris Froome.

V úvodních dvou dnech nezklamal lídr týmu NetApp Leopold König, který v úvodní časovce zajel velmi slušný jednadvacátý čas, v už horské druhé etapě pak protnul cíl jako šestnáctý se ztrátou 1:17. V závěrečném stoupání na Col du Beál se přitom držel v druhé skupině s Adamem Yatesem, Jakobem Fuglsangem či Tonym Gallopinem. Nakonec sice za každým ze zmíněných o pár vteřin zaostal, i tak se ale posunul na 13. místo pořadí. Na desátého Estonce Tanela Kangerta ztrácí jen devět sekund. Spolu s Königem ve Francii startují i jeho týmoví kolegové: Jan Bárta figuruje jako celkově 74. (vyšel mu však prolog, kde skončil jedenáctý), František Paďour je o deset pozic za ním. Zdeněk Štybar ze stáje Omega Pharma-Quick Step je pak průběžně 114.

Froome v závěsu za Mikelem Nievem
zdroj: ČTK/PA/GodingImages

Cyklistický etapový závod Critérium du Dauphiné (WorldTour) - 2. etapa (158 km):

1. Froome (Brit./Sky) 4:24:41, 2. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) stejný čas, 3. Kelderman (Niz./Belkin) -4, 4. Van den Broeck (Belg./Lotto) -10, 5. Talansky (USA/Garmin) -12, 6. Nibali (It./Astana) -27, ...16. König -1:17, 77. Paďour -10:48, 81. Bárta (všichni NetApp) -11:14, 114. Štybar (Omega Pharma-Quick Step) -14:10.

Průběžné pořadí: 1. Froome 4:37:44, 2. Contador -12, 3. Kelderman -21, 4. Talansky -33, 5. Van den Broeck -35, 6. Nibali -50, ...13. König -1:44, 74. Bárta -11:37, 84. Paďour -12:17, 114. Štybar -15:01. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články