Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Evansovi vybouchlo vedení v ruce, růžový je po časovce Urán

Barolo – Zcela překvapivou výměnu na čele celkového pořadí přinesla individuální časovka. V ní se předpokládalo navýšení náskoku muže v růžovém Cadela Evanse – a zcela mylně. Celé startovní pole totiž zastínil výkon Rigoberta Urána, který vyhrál s časem 57:34. Na Evanse najel více než minutu a půl a oblékl jako první Kolumbijec v historii Maglia rosa. Na nyní druhého Australana má náskok 37 vteřin.

Od počátku etapa, která se mohla ukázat rozhodující – anebo alespoň podstatně napovědět o celkovém pořadí. Individuální, 42 km dlouhá časovka měla sedět Cadelu Evansovi a pomoci mu případně nabrat určitý čas před skutečně již horskými dny, ztráta se tipovala v případě Joaquima Rodrígueze (nyní už ze závodu odstoupivšího), překvapit v kopcovité etapě mohli Nairo Quintana, Wilco Keldermann či Domenico Pozzovivo. Jedenáct předchozích etap podstatným způsobem pročesalo startovní pole, favorité byli rozhozeni časovými odstupy a Evans vstupoval do časovky v pozici, kterou si před startem Giro d'Italia nejspíš ani nemaloval.

Poněkud ironicky do časovky jako první vystartoval Svein Tuft – držitel Maglia rosa po prvním dnu se tak postupně "propracoval" až na úplný chvost startovního pole. Zakleslý do speciálního časovkářského nástavce jel výtečně Thomas de Gendt, který na 42 kilometrů dlouhé trati nastavil cílový čas těsně pod hranici jedné hodiny na 59:41. Za ním však startovalo pole favoritů, ať už počítáme Evanse, Pozzoviva či jiné. Úděsným pádem si na po dešti mokré trati prošel Tobias Ludvigsson, který proletěl přes jednu z bariér a doslova přistál v zahradě jednoho z okolo stojících domů – mladý jezdec stáje Giant-Shimano se hýbal jen velmi obezřetně a obrázky to nebyly, jako už pokolikáté na letošním Giru, zrovna veselé.

UDÁLOSTI JEDENÁCTÉ ETAPY: Den stavěný jakoby pro úspěšný únik vyšel nejlépe Michaelu Rogersovi, který se od hlavního pole odpoutal ve sjezdu zhruba 20 km před cílem a ostatní už před sebe nepustil. Exceloval Julian Arredondo, který zvýšil svůj náskok v čele vrchařské klasifikace, naopak problémy poprvé v celém závodě zažíval Cadel Evans. Více o průběhu jedenácté etapy ZDE (//sport/ostatni/cyklistika/274058-rogers-ujel-ve-sjezdu-hlavnimu-poli-a-na-rovine-uhajil-etapove-vitezstvi/).

Thomas de Gendt v časovce exceloval
zdroj: ČTK/BELGA autor: Yuzuru Sunada

Na prvním kopcovitém mezičasu po 12,6 km jako první překonal vedoucí čas vítěz dvou etap (5. a 8.Diego Ulissi. Uháněl dále a v cíli z toho bylo 58:51 – o plných padesát sekund rychlejší čas než ten de Gendta. Domácí fanoušci byli takříkajíc v sedmém nebi a Ulissi útočil na další etapové vítězství. Jeho čas se však dal plně hodnotit až v momentě, kdy prvním mezičasem projel poslední závodník – rychlejší nakonec byli Pozzovivo (pro něhož však ještě měly přijít kritické rovinaté pasáže), Urán i Fabio Aru. Příšerně jel Evans a na vedoucího Pozzoviva ztrácel 53 vteřin.

Pozzovivo však po sjezdu a kusu dlouhého rovinatém úseku ukázal, že vinou své nevalné výšky nemá v takovýchto podmínkách šanci – na druhém mezičasu už výrazně ztrácel a do čela šel místo něho Rigoberto Urán. Podstatný byl náskok lídra stáje OmegaPharma – Quick-Step na Evanse, který dělal 59 sekund. Urán tak byl virtuálně v růžovém dresu, a to o dvě vteřiny. Zbýval poslední úsek časovky a oba favorité jeli proti sobě.

Kromě duelu Urán-Evans dojížděli jiní favorité. Z nich byl nakonec nejrychlejší Rafal Majka s časem 59:13, na který ztratil Pozzovivo přesně půl minuty a Quintana minutu a dvě sekundy. Čekalo se ale hlavně na to, zda Urán skutečně zdemoluje Evanse – a potvrdilo se. Australan dojel s mankem 1:34 na třetím místě a nyní ztrácí na Urána 37 vteřinDruhý skončil domácí Diego Ulissi se ztrátou 1:17, který však pro celkové pořadí neznamená žádnou hrozbu. Klasifikace se tak překopala: vede Urán, 37 sekund za ním je Evans, 1:52 pak ztrácí Majka na třetím místě. Pozzovivo je čtvrtý (2:32), Quintana se posunul na šesté místo (3:29).

  • "Je to úžasný výsledek. Nikdy jsem si nemyslel, že bych mohl tuhle časovku ovládnout takovýmhle způsobem," uvedl v cíli Urán.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 12. etapa, časovka jednotlivců Barbaresco - Barolo (41,9 km):

1. Urán (Kol./Omega Pharma-Quick-Step) 57:34, 2. Ulissi (It./Lampre) -1:17, 3. Evans (Austr./BMC) -1:34, 4. Majka (Pol./Tinkoff-Saxo) -1:39, 5. Brambilla (It./Omega Pharma-Quick-Step) -1:53, 6. Poels (Niz./Omega Pharma-Quick-Step) -2:00, 7. Kelderman (Niz./Belkin) -2:03, 8. De Gendt (Belg./Omega Pharma-Quick-Step) -2:07, 9. Pozzovivo (It./AG2R) -2:09, 10. Gretsch (Něm./AG2R) -2:12.

Průběžné pořadí: 1. Urán 49:37:35, 2. Evans -37, 3. Majka -1:52, 4. Pozzovivo -2:32, 5. Kelderman -2:50, 6. Quintana (Kol./Movistar) -3:29, 7. Aru (It./Astana) -3:37, 8. Poels -4:06, 9. Morabito (Švýc./BMC) -4:20, 10. Kiserlovski (Chorv./Trek) -4:41.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články