Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Silniční závod do 23 let vyhrál talentovaný Slovinec Mohorič

Florencie - Matej Mohorič tak navázal na svůj triumf mezi juniory z loňského šampionátu. Nejlepším z českých reprezentantů byl Jan Hirt na 12. příčce. Juniorskou mistryní světa je Dánka Amalie Dideriksenová, která měla v závěru po téměř 83 kilometrech nejvíce sil. Ve spurtu tří závodnic za sebou nechala Rusku Anastasii Jakovenkovou a Olenu Děmydovovou z Ukrajiny. Jediná Češka ve startovním poli Anežka Drahotová ztratila na 19. místě přes půl minuty.

Velký talent Mohorič byl v závěru 173 kilometrů dlouhé trati hodně aktivní, dostal se do úniku, a přestože se na něho v závěru dotahoval Jihoafričan Louis Meintjes, vítězství už nepustil. Nejrychlejším z téměř dvacetičlenné skupiny pronásledovatelů byl v boji o bronz Sondre Enger.

Ve stejném čase jako Enger - se ztrátou 13 vteřin na vítěze - dospurtoval na 12. místě Hirt. Přiznal však, že doufal v lepší umístění. "Cítil jsem v závodu dobré nohy, ale v posledním kole mě braly křeče do celého těla a nemohl jsem pořádně zabrat. Ale Mohorič potvrdil svůj talent," uvedl Hirt pro svazový web.

Je nám líto, video expirovalo.
Na MS v silničním závodu cyklistů byl nejlepší Slovinec Mohorič

Na 28. místě dojel Karel Hník, jehož ztráta činila necelou minutu a půl, přestože se v průběhu závodu zkoušel utrhnout do úniku. "Chtěl jsem si otestovat, jak na tom jsem. A ty síly mi možná v závěru chyběly. Myslím ale, že můžeme být spokojeni, nebylo to špatné a byli jsme vidět. Závěr se jel na krev a já do toho dal vše," ujistil Hník.

Drahotová: V kopci bych měla větší šanci

"Spokojená jsem i nejsem. Devatenácté místo není špatné, ale škoda, že cíl nebyl někde na kopci," litovala osmnáctiletá Drahotová, která sbírá úspěchy v chůzi a letos se mezi atletkami stala juniorskou mistryní Evropy na 10 km.

Trať byla podle ní těžká. "Ale to mně vyhovuje. Mrzí mě, že cíl byl na dlouhé rovince. V kopci jsem se vždy dostávala kupředu. Ale každopádně je to výborná zkušenost. V pelotonu jsem se trochu bála pádu, byly čtyři a naštěstí jsem ani v jednom nebyla. Asi se některé soupeřky bály ještě víc než já, protože třeba padly na úplné rovině. Škoda, že se to nerozdělilo ještě víc," uvedla Drahotová.

Na kole toho sice kvůli nedostatku času letos moc nenajezdila, ale to se může změnit - cyklistika se jí líbí čím dál tím více. "Člověk si to na kole víc užije. Začala jsem na něm jezdit na popud trenéra kvůli větším objemům v přípravě, mám více síly a rozhodně nyní i více motivace pro kolo pro příští rok," prohlásila Drahotová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články