Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Závod míru vstává z mrtvých. Jet by se mohl už za rok, tvrdí předseda českého svazu

Praha - Málokdo by tomu ještě nedávno věřil, avšak znovuzrození slavného Závodu míru se zdá být čím dál tím pravděpodobnější. Již od příštího roku by se na území České republiky, Polska, Slovenska a možná i Maďarska mohla opět jet "Tour de France východního bloku" a Česko by se tak po dlouhé odmlce mohlo opět dočkat prestižního cyklistického klání.

Cyklistika
zdroj: ČTK autor: Adámek Ladislav

"Závod míru – to je historie cyklistiky nejen v Čechách, ale je to historie světové cyklistiky. Pokud se zeptáte kohokoliv ze zahraničí, ať je to z Francie, Itálie, Holandska, Španělska, Ruska, tak mají Závod míru zařazený do stejné kategorie, jako je Tour de France, Vuelta, Giro, a byli by rádi, kdyby se znovu objevil," říká prezident Českého svazu cyklistiky Marian Štětina.

Závod patřil k tradičním cyklistickým podnikům. "Tour de France východního bloku", jak se závodu někdy přezdívalo, se jezdil na území Československa a Polska od roku 1948, kvůli finančním obtížím se však kdysi slavný podnik nekoná od roku 2007. Nyní však všechno směřuje ke "zmrtvýchvstání" Závodu míru.

"Doufám, že se Závodem míru to vypadá velmi dobře. V těchto dnech připravujeme možnost pořádání Závodu míru pro rok 2014. Pokud to nevyjde v roce 2014, tak pro rok 2015. Tváří a pořadatelem Závodu míru – ve spolupráci s Českým svazem cyklistiky - by měl být pan Jozef Regec, senátor a závodník, který Závod míru mnohokrát jel. Doufám, že se nám v brzké době – tím nechci říct, že to bude stoprocentně v roce 2014 – podaří závod vrátit do mezinárodního kalendáře," věří prezident českého svazu.

Obnovení tradičního cyklistického závodu podle Štětiny nachází podporu i u představitelů Mezinárodní cyklistické federace. "Jak jsem hovořil jak s úřadujícím prezidentem Mezinárodní cyklistické federace (UCI) Patem Mcquaidem, tak s jeho protikandidátem Brianem Cooksonem, oba dva mají k České republice, české cyklistice a Závodu míru velmi vřelý vztah, takže pokud se nám Závod míru podaří instalovat do kalendáře UCI, tak má otevřenou cestu vzhůru," myslí si Štětina.

Nelze však očekávat, že se Závod míru okamžitě zařadí mezi elitní podniky cyklistické sezony. "Domnívám se, že Závod míru musí začít v tom základu. Nicméně předjednáno je, že by byl v té nejvyšší evropské kategorii, to znamená v Hors Classe. Dostat tento závod do World Tour bude velká práce a chce to nějaký čas a hodně, hodně peněz," je si vědom prezident Českého svazu cyklistiky.

Přesto však existuje naděje, že by se slávu kdysi slavného podniku podařilo obnovit v původním rozsahu. "Závod míru byl vždy závodem mezinárodním, nekonal se jen na území České republiky, a v takové podobně přibližně by měl opětovně vzniknout. To znamená určitě na území Polska, zřejmě na území Slovenska a možná přibude další stát, který historicky do toho závodu nepatřil. Nechme se překvapit, možná se pojede i v Maďarsku," věří Štětina.

A na obnovený závod se těší i čeští závodníci. "Myslím si, že každý jezdec rád závodí ve své zemi a před domácím publikem. Člověka to dožene k větším výkonům a má z toho větší radost, takže myslím, že by to bylo skvělé (kdyby se obnovil Závod míru). Určitě by všichni naši jezdci rádi startovali na takovémto závodě," myslí si Petr Vakoč, od nové sezony jezdec stáje Omega Pharma - Quick-Step a stříbrný medailista z mistrovství Evropy do 23 let.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články