Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Kulhavý se i vinou pádu v Novém Městě neprosadil, zazářil šestý Cink

Nové Město na Moravě - Domácí naděje na medaili ve Světovém poháru horských kol kategorie Elite v Novém Městě na Moravě nenaplnili ani muži. Olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý drsně upadl a tratí se protrápil na 26. místo. Skvělým způsobem ale zajel mistr světa do 23 let z loňska Ondřej Cink, který ve druhé premiéře mezi elitou dojel šestý. Vyhrál stříbrný z londýnské olympiády Nino Schurter ze Švýcarska, který v závěru předčil Juliena Absalona z Francie. Třetí skončil další Švýcar Lukas Flückinger. Mezi ženami dojela česká olympionička, taktéž po pádu, Kateřina Nash na sedmé příčce.

Jaroslav Kulhavý
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Dvaadvacetiletý Cink dosáhl nejlepšího výsledku mezi elitou, v níž jezdí první sezonu. Před týdnem zahájil světový pohár v Albstadtu dvanáctým místem. "Trochu mě mrzí, že to nevyšlo na stupně vítězů, ale jinak je to úžasný," uvedl Cink, který loni na Vysočině kraloval jezdcům do 23 let. Chvíli jel na třetí pozici, ale poté klesl a šestou příčku nakonec uhájil o sekundu před Kanaďanem Geoffem Kabushem. Od třetího Švýcara Lukase Flückingera dělila Cinka minuta a 26 sekund.

Peloton skrápěl v závěru závodu déšť, Cink však zářil štěstím. "Pocity jsou úplně úžasné. Strašně jsem se těšil na tu atmosféru. Fanoušci mi v tom kopci strašně pomohli. Jsem rád, že se mi to povedlo," řekl Cink.

"Bylo to úžasné, když jsem předjížděl Jardu, tak jsem jel úplně naplno. Pak jsem se otočil a on za mnou vůbec nebyl. To mě nakoplo, že jedu před Jardou. Jsem rád a moc šťastný, že mi to vyšlo, i že jsem byl nejlepším Čechem," prohlásil Cink. Hodně mu pomohlo domácí prostředí s bouřlivými fanoušky. "Je to hlavní faktor mého úspěchu," uvedl. 

Kulhavého připravil o šanci navázat na loňské druhé místo a předloňské vítězství pád, obsadil až 26. příčku. "Někde ve třetím kole jsem blbě spadnul, těžce jsem se zvedal, narazil jsem si koleno a hlavně levé zápěstí. Už jsem pak nebyl schopen závodit, objel jsem to především kvůli divákům. Po tom pádu pro mě závod skončil," řekl Kulhavý, který byl minulou neděli v Německu třetí.

Schurter vyhrál o tři sekundy před Francouzem Julienem Absalonem, jenž si vynahradil předchozí závod, v němž musel po defektu z vedoucího pozice odstoupit. Sedmadvacetiletý světový šampion potvrdil, že se mu na novoměstském okruhu daří; ze tří startů při SP zde skončil jednou druhý a dvakrát vyhrál.

"Byl to povedený závod na výborném okruhu, sedělo mi to. Závodím tu moc rád, jsou tady skvěle blázniví fanoušci," uvedl Schurter.

Ženský cross překvapivě vyhrála slovinská bikerka, Nash dojela sedmá

Česká reprezentantka Kateřina Nash obsadila v cross country elitní ženské kategorie sedmou příčku. Vyhrála Slovinka Tanja Žakeljová před Polkou Majou Wloszczowskou a Catharine Pendrelovou z Kanady. Další Češka Tereza Huříková skončila třiadvacátá.

Nash o lepší umístění připravil pád krátce po startu, po němž se musela prokousávat pelotonem. V průběhu druhého kola se probojovala do první desítky, na čelo závodu však ztrácela přes minutu a půl. V cíli nakonec zaostala za Žakeljovou o tři minuty a 24 sekund. "Po pádu jsem to sjížděla a sjížděla, vyšlo to na sedmé místo," řekla Nash.

Pád přišel trochu neočekávaně. "Hned po startu jsme projeli první 'občerstvovačkou' zpátky na asfalt, brnkly jsme si řídítkama a já jsem to jediná odnesla pádem. Nedokážu říct, čí to byla chyba, to se těžko posuzuje takhle v tom startovním kole, kdy je kolem vás tolik lidí," popsala Nash.

Kateřina Nash o atmosféře ve Vysočina Areně:

Podle svých odhadů se propadla až někam ke 45. místu z více než šesti desítek závodnic na startu. "Člověka to hrozně rozhodí. Čelo odjelo, já si tam navíc i narazila zadek, ale vydala jsem ze sebe maximum," ujistila Nash, která by prý za takové situace pokračoval v závodě, i kdyby se nejel v tuzemsku před tolika českými fanoušky.

Tereza Huříková skončila se ztrátou 7:33 na 23. místě. "Tentokrát selhaly moje pocity. Před závodem jsem se cítila, že to bude super, že to vyjde do první patnáctky. Nešetřila jsem ambicemi, ale bohužel to nebylo úplně tak super, jak jsem si představovala," uvedla Huříková.

Závod se lámal v průběhu čtvrtého z pěti okruhů. Vítězka úvodního dílu SP v Albstadtu Italka Eva Lechnerová, která jela ve vedoucím kvartetu s pozdějšími medailistkami, měla defekt a z boje o pódium vypadla. Ztrácet začala Pendrelová a její manko činilo na konci okruhu půl minuty.

Vedoucí Žakeljová sice na kamenité části spadla, ale dokázala se otřepat a s Wloszczowskou společně najížděly do posledního okruhu bok po boku. Čtyřiadvacetiletá Slovinka nakonec poprvé v životě v sérii světového poháru triumfovala, k čemuž jí dopomohl i pád soupeřky po podklouznutí v zatáčce krátce před cílovou rovinkou.

"Je to neuvěřitelný pocit a možná si ještě úplně neuvědomuji, co se mi podařilo. Byl to pro mě fantastický závod od začátku do konce, i když jsem měla problémy se v úvodu udržet ve vedoucí skupině," řekla Žakeljová. Postupně začala mít navrch, přibrzdil ji však pád. "Vytvořila jsem si menší náskok, ale pak jsem udělala chybu. Neohlížela jsem se na ostatní a jela jsem si vlastní závod. Nakonec jsem měla dost sil na to, abych vyhrála. Ten Majin pád mi to v závěru usnadnil," dodala vítězka.

Žakeljová s Wloszczowskou vévodí po dvou závodech i celkovému pořadí seriálu, Nash je devátá. Třetí závod SP je na programu 13. a 16. června v italském Val di Sole.

Výsledky:

Muži (32,6 km): 1. Schurter (Švýc.) 1:39:33, 2. Absalon (Fr.) -3, 3. L. Flückiger -45, 4. Litscher (oba Švýc.) -1:02, 5. Plaxton (Kan.) -2:02, 6. Cink (ČR) -2:11, 7. Kabush (Kan.) -2:12, 8. M. Flückiger (Švýc.) -2:36, ...20. Škarnitzl -5:10, 26. Kulhavý -6:17, 30. Novák -6:55, 38. Ulman -8:13, 50. Boudný -9:48, 53. Eberl -10:42, 59. Hynek -11:34, 80. Sáblík -2 kola, Spěšný (všichni ČR) nedojel.

Průběžné pořadí SP (po 2 ze 6 závodů): 1. Schurter 320 b., 2. McConnell (Austr.) 320, 3. L. Flückiger 300, 4. Plaxton 260, 5. Litscher 250, 6. Marrote (Fr.) 245, 7. Cink 215, ...9. Kulhavý 214, 25. Novák 100, 27. Škarnitzl 95, 52. Eberl 35, 56. Ulman 30, 69. Boudný 18, 79. Hynek 9.

Ženy: 1. Žakeljová (Slovin.) 1:25:50, 2. Wloszczowská (Pol.) -19, 3. Pendrelová (Kan.) -1:21, 4. Engenová (Švéd.) -2:07, 5. Lechnerová (It.) -2:19, 6. Kalentěvová (Rus.) -2:32, 7. Nash (ČR) -3:24, 8. Davisonová (USA) -3:29,... 23. Huříková -7:33, 46. Škarnitzlová (obě ČR) -14:55.

Průběžné pořadí SP: 1. Žakeljová 400 b., 2. Wloszczowská 400, 3. Lechnerová 390, 4. Engenová 290, 5. Kalentěvová 250, 6. Pendrelová 245, ...9. Nash 215, 19. Huříková 128.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články