Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

14. etapu Tour vyhrál Španěl Luis León Sánchez

Foix - Ve 14. etapě Tour de France zvítězil Španěl Luis León Sánchez, který v závěru unikl zbytku jedenáctky uprchlíků a připsal si čtvrtou výhru na slavném závodu v kariéře. Druhý dojel stejně jako v sobotu slovenský cyklista Peter Sagan, třetí byl Francouz Sandy Casar, oba 47 sekund za vítězem.

Luis León Sánchez
zdroj: ČTK/AP autor: Laurent Cipriani

V poli hlavních favoritů projel cílem se ztrátou 18 a čtvrt minuty Bradley Wiggins, kterému zůstal více než dvouminutový náskok v čele celkového pořadí. V pondělí poveze žlutý trikot již rekordní osmý den, dosud nejlepší Brit Chris Boardman to zvládl šest dní. V první pyrenejské etapě z Limoux do Foix vydrželi jezdci pohromadě přibližně 38 kilometrů.

Pak se hlavnímu poli začalo vzdalovat jedenáct uprchlíků, kteří postupně pelotonu s hlavními favority unikli na čtvrthodinový rozdíl. V čelní skupině si počínali při posledním sjezdu z 1375 metrů vysokého vrcholku Mur de Péguére nejaktivněji Slovák Peter Sagan, Francouz Sandy Casar a Španěl Jon Izagirre. Všechny tři ale v posledních deseti kilometrech setřásl Španěl Sánchez ze stáje Rabobank a s téměř minutovým náskokem si mohl v cílové rovince dovolit otáčet se a radovat do kamery.

"Sagan tady dokáže vyhrát každý sprint. V tak nízkém počtu, v kterém jsme dnes finišovali, by nás snadno porazil, a tak jsem zaútočil dřív a vyšlo to," popsal svou strategii Sánchez, jehož stáj Rabobank ničí zranění natolik, že v jejím dresu závodí už jen čtyři jezdci. I Španěl se potýkal s potížemi, ve druhé etapě upadl a musel na rentgen.

"Od počátku to byl letos těžký závod, zdálo se, že bude nemožné, abych vyhrál etapu. Ale když bojujete, tak se všechno může podařit," radoval se. Slovenský vítěz tří etap soupeře ocenil, ale také uznal svou chybu. "Zaútočil v pravou chvíli, měl jsem si ho lépe hlídat. Nečekal jsem, že začne unikat zrovna v tom momentu. Je zkušený a já nejsem z dnešního výsledku zahořklý. I kdybych se s ním udržel, třeba bych nedokázal vyhrát," řekl Sagan.

Velké problémy způsobily pelotonu rozházené připínáčky, kvůli kterým na jediném kilometru musela měnit pneumatiku hned třicítka jezdců včetně Australana Cadela Evanse. Přítomnost připínáčků potvrdil i ředitel Tour Christian Prudhomme a požádal policii, aby událost vyšetřila. Obhájce celkového prvenství Evans se tak místo myšlenek na smazání svého více než tříminutového manka na Wigginse musel zabývat hlavně technickými problémy.

Třikrát musel čekat na doprovodné týmové vozidlo a měnit kolo, což prakticky vyloučilo boj o celkové pořadí. "Takové věci se prostě v životě dějí," uvedl Evans, podle nějž se nedalo připínáčkům vyhnout. "Nemohl jsem je na silnici vidět. Už se mi to stalo dvakrát ve Španělsku, proto tam také moc často nezávodím," dodal Australan. Ztrátu však kvůli defektům nenabral, protože peloton na něj počkal.

Ředitel závodu Jean-Francois Pecheux za toto gesto ocenil tým Sky, v jehož dresu jede i lídr Wiggins. Pecheux zároveň naznačil, že hledání viníka mezi tisícovkami diváků podél trati na Mur de Péguére bude složité. Nejvíc na připínáčky doplatil Robert Kiserlovski z Astany. Chorvatský jezdec pomáhal týmovému kolegovi Janezi Brajkovičovi vyměnit píchlou galusku, když do něj narazil Levi Leipheimer a zlomil mu klíční kost. Američan etapu dokončil, pro Kiserlovského však Tour předčasně skončila.

Cyklistický závod Tour de France - 14. etapa: Limoux - Foix (191 km):

1. L. L. Sánchez (Šp./Rabobank) 4:50:29, 2. Sagan (SR/Liquigas), 3. Casar (Fr./FDJ), 4. Gilbert (Belg./BMC), 5. Izaguirre (Šp./Euskaltel) všichni -47, 6. Paulinho (Portug./Saxo Bank), 7. Minard (Fr./AG2R) oba -2:51, 8. M. Velits (SR/Omega Pharma Quick-Step) -3:49, 9. Vorganov (Rus./Kaťuša) -4:51, 10. Kruijswijk (Niz./Rabobank) -4:53.

Průběžné pořadí: 1. Wiggins 64:41:16, 2. Froome (oba Brit./Sky) -2:05, 3. Nibali (It./Liquigas) -2:23, 4. Evans (Austr./BMC) -3:19, 5. Van den Broeck (Belg./Lotto) -4:48, 6. Zubeldia (Šp./RadioShack) -6:15, 7. Van Garderen (USA/BMC) -6:57, 8. Brajkovič (Slovin./Astana) -7:30, 9. Rolland (Fr./Europcar) -8:31, 10. Pinot (Fr./FDJ) -8:51.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články