Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kulhavý dojel v Novém Městě druhý

Nové Město na Moravě - Biker Jaroslav Kulhavý dojel druhý v závodu Světového poháru horských kol v Novém Městě na Moravě. Úřadujícího mistra světa porazil jen Švýcar Nino Schurter, třetí skončil Jihoafričan Burry Stander, týmový kolega českého závodníka. Pro Kulhavého jde o první umístění na stupních vítězů v seriálu během této sezony.

Jaroslav Kulhavý
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

"V mé situaci je to super, i když je škoda, že to nevyšlo ještě výš. Cítil jsem se dobře, měl jsem tam dvě stopy, v nichž jsem chtěl útočit, ale potkali jsme se tam proti sobě a Nino tam byl o metr dříve," popsal Kulhavý klíčový okamžik. "Hodně mě to mrzí a je to velká škoda, protože si myslím, že kdybych vyjel na ten poslední kopec první, tak ve sjezdu bych měl nějaký náskok a vyšlo by to. Za dané situace si ale myslím, že to byl dobrý výkon," dodal Kulhavý, jenž do cíle dorazil se ztrátou šesti sekund, Stander jich na vítěze ztratil dalších jedenáct.

Na trati, kde Kulhavý minulý rok potvrdil své celkové vítězství ve světovém poháru, se před polovinou závodu vytvořila v čele pětičlenná skupina, v níž byli vedle dosavadního suveréna tohoto ročníku SP Schurtera, Kulhavého a Standera ještě Ital Marco Fontana a další Švýcar Ralph Näf. Vedoucí seskupení mělo v polovině závodu náskok přes půl minuty před kvartetem pronásledovatelů a bylo zřejmé, že o medaile půjde právě mezi první pěticí.

V pátém z šesti kol zvýšil Kulhavý tempo a skupinku roztrhal, odpadli z ní Fontana a Näf. Do posledního kola vjíždělo trio Kulhavý, Schurter, Stander s náskokem 17 sekund před Fontanou, který už na boj o medailovou pozici rezignoval. Kulhavý během závěrečného okruhu nabral v jednu chvíli pětisekundovou ztrátu, kterou však dokázal zlikvidovat, ze hry o prvenství naopak vypadl Stander. V rozhodujícím okamžiku, kdy se Kulhavý krátce před cílem chystal na rozhodující útok, byl však Schurter rychlejší než domácí závodník a vítězstvím tak oslavil dnešní 26. narozeniny. 

"Je to pro mě úžasné vítězství. Bylo to však těžké, protože jsem tušil, že Kulhavý bude spolupracovat se svým týmovým kolegou (Standerem), takže bylo jasné, že poslední kolo musím jet na plný plyn. Ve chvíli, kdy mezi mnou s Jaroslavem byla trošku větší mezera, už jsem začal věřit, že to vyjde," popsal Schurter.

Kulhavý byl nakonec s výkonem spokojený. "Celkově se mi dobře jelo. Ještě tomu trošku chybělo a jsem maličko unavený, ale když tomu dám čas, tak myslím, že do olympiády to půjde nahoru," věří. Nezapomněl poděkovat divákům. "Hodně mi pomohli, atmosféra byla snad ještě lepší než loni." Nejlepším ze zbývajících Čechů v četném startovním poli byl na 21. místě Jiří Novák.

Nashová dojela třetí

Česká cyklistka Kateřina Nashová skončila třetí v závodu Světového poháru horských kol v Novém Městě na Moravě. Zvítězila Francouzka Julie Bressetová, která je také po třech závodech v čele průběžné klasifikace světového poháru. Druhá se ztrátou 29 sekund dojela do cíle Ruska Irina Kalentěvová. Čtyřiatřicetiletá Nashová měla časové manko na vítězku 48 sekund a v průběžném hodnocení světového poháru je šestá. Další domácí bikerka Tereza Huříková obsadila 16. místo.

"Chtěla jsem si na začátku vytvořit náskok, což se mi podařilo. Závěr byl obrovsky těžký. Diváci byli stejně jako loni vynikající, hnali mě dopředu. Když mi Pendrelová neodjela do kopce, tak jsem si říkala, že mám šanci ji porazit. Jen jsem musela tempo udržet," řekla Nashová, která v Novém Městě zopakovala svůj nejlepší výsledek ve světovém poháru. Před čtyřmi lety v Bromontonu obsadila rovněž třetí místo.

Nashová závod velice dobře rozjela a do poloviny druhého kola si v čele udržovala náskok zhruba 14 sekund před Bressetovou. Technické překážky zdolávala s přehledem, zejména v obtížných kamenitých pasážích uplatňovala svoji techniku a jezdecké zkušenosti. V závěru druhého kola se Bressetová na Nashovou dotáhla, krok s touto dvojicí ještě držela Norka Dahleová.

Po polovině závodu Nashová ztratila kontakt s nejlepšími dvěma závodnicemi. Tempo nadále diktovala Bressetová, na kterou se dotáhla Kalentěvová. Tato dvojice spolu jezdila až do předposledního okruhu, pak Francouzka soupeřce unikla.

Před Nashovou se v průběhu čtvrtého okruhu dostala ještě loňská vítězka závodu v Novém Městě Kanaďanka Catharine Pendrelová. Při vjezdu do závěrečného okruhu na ni měla Nashová ztrátu osmi sekund. Manko však v posledním kole zlikvidovala a v domácím prostředí si dojela s přehledem pro třetí místo. Cestou do cíle ještě stačila v posledních desítkách metrů zdravit diváky a plácat si s nimi u bariéry. Kanaďanka Pendrelová na technicky náročné trati vysoké tempo neudržela a dojela až na šestém místě.

Na SP se kradlo

V sobotu mezi 19:00 a 21:30 ukradl zloděj prototyp kola za 505 000 korun Američanům přímo v Novém Městě na Moravě. "Vše se událo zřejmě bez použití násilí, zloděj asi rozepnul zip v boční stěně servisního stanu, který byl přímo na závodišti před hotelem SKI," popsala mluvčí jeden z případů. Ve stanu se v tu dobu konala prezentační akce pro uzavřený okruh lidí. Kolo bylo uvnitř volně zavěšené. K dalšímu případu krádeže vyjížděli o víkendu kriminalisté do Tří Studní. Neznámý pachatel tam v noci na neděli vypáčil uzamčené dveře kolárny hotelu. Z ní odcizil sedm horských jízdních kol různých značek. Kola patřila Britům. Škodu vyčíslili na 820 000 korun.

Vzpomínku na světový pohár v Česku budou mít i Nizozemci. Zloději kradli tentokrát u hotelu ve Vojtěchově, zřejmě v noci na sobotu. Pachatel rozbil plechové neprůhledné okno zadních dveří dodávkového vozidla Renault Master. Otvorem pak dokázal odjistit z vnitřní strany auta zámek dveří. Majiteli ukradl tašku na přenášení ráfků horských kol, čtyři ráfky značky Roval Control s pneumatikami, kotoučovými brzdami a přehazovačkou s deseti převody. Krádeží věcí a poškozením vozidla způsobil majiteli škodu 176 250 korun. Nizozemský sportovní tým někdo okradl v sobotu večer i na parkovišti u Hotelu Ski. Z volně přístupného servisního stanu sportovního týmu zmizelo závodní jízdní horské kolo značky Superior.

Kolo mělo karbonovou konstrukci, bylo bílé barvy s černými nápisy a kompletním vybavením. Klubu způsobil zloděj škodu 125 000 korun. "Kriminalisté všechny krádeže, které se staly o víkendu v oblasti konání Světového poháru horských kol, důkladně analyzují a prověřují, zda je nemá na svědomí stejný pachatel nebo stejná skupina pachatelů," řekla mluvčí.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články