Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Biker Kulhavý si chce doma zajistit celkové prvenství ve SP

Praha – Ve znamení boje domácího jezdce Jaroslava Kulhavého o potvrzení celkového prvenství se odehraje víkendový závod Světového poháru v Novém Městě na Moravě na horských kolech. Prestižní seriál, jehož průběžnému pořadí vévodí právě novopečený mistr Evropy před Švýcarem Ninem Schurterem, se na české území vrátí po 14 letech. Organizátoři očekávají účast kompletní světové špičky, která se do dějiště pozvolna přesouvá z víkendového evropského šampionátu ve slovenských Dohňanech.

"Máme přihlášených asi 60 týmů," přiblížil ředitel závodu Ján Svorada na dnešní tiskové konferenci v Praze. Trať je již připravená a vyznačená. "Je na poměrně malé ploše v lese, je tam spousta zatáček, výjezdy střídají sjezdy, které jsou proložené technickými úseky. Myslím, že je velmi atraktivní a divákům i závodníkům se bude líbit," věřil Svorada. "Úmyslně jsme ji vyznačili takto dopředu, neboť závodníci už přijíždějí, tak aby měli možnost si ji s předstihem v klidu vyzkoušet," doplnil Svorada, bývalá hvězda silničního pelotonu.

Favority hledal mezi obvyklými jmény. "Půjde hlavně o souboj Jardy Kulhavého s Julienem Absalonem, ale jsou tam i José Antonio Hermida nebo Švýcaři; na Evropě jel dobře Vogel, ve světovém poháru je druhý Schurter. Mezi ženami se můžeme těšit na Norku Gunn-Ritu Dahleovou-Flesjaarovou, která vyhrála evropský šampionát," vypočítal Svorada.

Mezi startujícími bude i dvojnásobný mistr světa ve fourcrossu Michal Prokop. Chybět bude naopak dvojnásobný cyklokrosový mistr světa Zdeněk Štybar, jehož Svorada také zval. "Oslovil jsem ho s tím, zda by nestartoval třeba v pátečním sprintu, ale má to hodně nabité, takže se mi omluvil," litoval Svorada.

Čeští bikeři berou závod v domácím prostředí velmi prestižně. "Pro mě osobně i celý náš tým je to jeden z vrcholů sezony. Nestává se často, aby mohl člověk jet závod světového poháru doma před českými fanoušky," těšil se Jan Škarnitzl.

Od pátku, kdy začne závodní program, bude v areálu otevřený kemp pro diváky. Pro ty připravili organizátoři bohatý doprovodný program, v jehož rámci budou v pátek koncertovat skupiny Airfare a Support Lesbiens, v sobotu se mohou návštěvníci těšit na revival Red Hot Chili Peppers. Na neděli jsou připraveny dětské závody.

Česká nominace pro závod v Novém Městě n. M. v kategorii elite:

Muži: Jaroslav Kulhavý, Matouš Ulman, Jiří Friedl, Jan Škarnitzl, Milan Spěšný, Filip Eberl, Jiří Novák, Kristián Hynek, Michal Prokop. 
Ženy: Kateřina Nashová, Tereza Huříková, Pavla Havlíková, Pavlína Šulcová, Lucie Veselá.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články