Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Čtvrtou etapu Tour vyhrál Evans těsně před Contadorem

Mur-de-Bretagne – Čtvrtou etapu Tour de France s prudkým stoupáním do cíle vyhrál Australan Cadel Evans těsně před španělským obhájcem loňského titulu Albertem Contadorem. Žlutý trikot zůstal i po dnešních 172,5 km norskému mistru světa Thoru Hushovdovi, jenž se v závěru udržel s elitními vrchaři a vede o sekundu před Evansem. Třetí skončil Kazach Vinokurov z týmu Astana, za který jezdí také Roman Kreuziger.

Čtvrtá etapa z Lorientu do Mur-de-Bretagne byla převážně rovinatá, ale končila zhruba dvoukilometrovým ostrým stoupáním, během nějž se pohybovali v popředí všichni adepti na celkové vítězství.

Hlavní skupinu favoritů nejprve roztrhal trojnásobný šampion Contador, který ztratil hodně času po hromadném pádu v první etapě a také v týmové časovce. Poté ho v čele vystřídal mistr světa z roku 2009 Evans a i přes Španělovu mohutnou snahu etapové vítězství o několik centimetrů uhájil.

Je nám líto, video expirovalo.
Tour de France

"Nemůžu tomu skoro uvěřit. Bylo to tak těsné, sám jsem nevěděl, jestli jsem to zvládl. Ale jsem strašně šťastný. Vyhrát před Albertem Contadorem je opravdu pěkný dárek," uvedl Evans, jehož jediné dosavadní vítězství na Tour mu spadlo v roce 2007 do klína poté, co byl Kazach Alexandr Vinokurov diskvalifikován za doping.

Právě sedmatřicetiletý kapitán stáje Astana, za kterou jezdí jediný český účastník Tour Roman Kreuziger, dnes obsadil třetí místo. Kreuziger se v závěru neztratil, do cíle dojel patnáctý v druhé větší skupině osm sekund za vítězem a celkově se posunul o více než třicet míst na 55. pozici s odstupem 2:29 minuty za Hushovda.

Největším nepřítelem pelotonu byl dnes déšť. "Třicítky vystřídala teplota kolem šestnácti stupňů, ale když v závěru přestalo pršet, zase se trochu oteplilo," uvedl jediný český zástupce Roman Kreuziger, jenž se v závěrečném stoupání necítil špatně. "Ten kopec byl krátký, ale intenzivní. Zvládl jsem to celkem slušně, jen mi prostě ještě něco chybí," dodal šestý muž květnového Gira d'Italia.

Dnešní aktivita pomohla i Contadorovi, jehož skupiny se neudržel mimo jiné Andy Schleck, který má být podle papírových předpokladů jeho hlavním soupeřem. Mladší z lucemburských bratrů dojel stejně jako Kreuziger s osmisekundovým odstupem a je devátý, Contador na něj na 41. místě ztrácí 1:30 minuty. "Ztratit na Contadora není dobré, ale není to ani katastrofa. Nikdy jsem si nemyslel, že je už mimo hru. Měl jen smůlu první den a jeho tým není postavený na časovku družstev," poznamenal Andy Schleck.

Výsledky Tour de France - 4. etapa

1. Evans (Austr.) 4:11:39 hod.,

2. Contador (Šp.),

3. Vinokurov (Kaz.),

4. Urán (Kol.),

5. Gilbert (Belg.),

6. Hushovd (Nor.),

...15. Kreuziger (ČR) -8.

Průběžné pořadí: 1. Hushovd 13:58:25, 2. Evans -1, 3. F. Schleck -4, 4. Millar (Brit.) -8, 5. Klöden, 6. Wiggins oba -10, 7. Thomas (oba Brit.), 8. Boasson Hagen (Nor.), 9. A. Schleck (Luc.), 10. Fuglsang (Dán.) všichni -12, ...41. Contador -1:42, 55. Kreuziger -2:29.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články