Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Kreuziger dojel v horské časovce šestý

Nevegal (Itálie) - Český cyklista Roman Kreuziger skončil v horské časovce v 16. etapě Gira d'Italia na šestém místě. Na trati dlouhé 12,7 kilometru zaostal o 49 sekund za vítězným Španělem Albertem Contadorem, který si upevnil pozici lídra závodu. Kreuziger zůstal celkově osmý, jeho ztráta na Contadora vzrostla na 9:47 minuty. Ve středu čeká cyklisty další náročná etapa dlouhá 230 km s přejezdem přes 1 883 metrů vysoký průsmyk Passo Tonale.

Contador časovku, při které cyklisté vystoupali z výšky 387 metrů nad mořem do lyžařského střediska Nevegal ve výšce 1047 metrů, ovládl naprosto suverénně. Druhého Vincenza Nibaliho porazil o 34 sekund. Třetí dojel další Ital Michele Scarponi se ztrátou 38 sekund na vítěze.

"Contador byl dneska vážně jako Marťan," prohlásil Nibali, který vedl v mezičase v polovině trati po rovném úseku. V kopcovité části však dominoval Španěl, jenž jel s černou páskou na ruce na památku tragicky zesnulého krajana Xaviera Tonda, kterého cyklisté před časovkou uctili minutou ticha. "Měl jsem za to, že jedu skvěle. Ale jsem druhý za Contadorem, takže jsem víc než spokojený," uvedl Nibali. Před zbylými pěti etapami vede trojnásobný šampion Tour de France Contador už o téměř pět minut před Scarponim. Třetí Nibali ztrácí 5:45.

"V takovéhle formě jsem Alberta neviděl pěkných pár let. Je na úplně jiné úrovni než ostatní," přidal další kompliment Ital Stefano Garzelli, který byl v časovce pátý.

Kreuziger byl s výkonem spokojený

Kreuzigrovi se opět vzdálily stupně vítězů v celkovém pořadí, na které si před závodem dělal zálusk, ale pojistil si bílý trikot. Hodnocení jezdců do 25 let vede před Nizozemcem Stevenem Kruijswijkem už o 2:51.

"Opět se ukázalo, že Contador je o třídu někde jinde. My ostatní jsme si hráli o vteřiny. Byl jsem blízko ostatních a ujistil jsem se, že mohu bojovat o to, abych postoupil z celkově osmého místa někam k pátému," citoval Kreuzigra server iDnes. Počítal, že by mohl skončit v časovce kolem pátého místa, a se svým výkonem byl spokojen. "Ten kopec byl na mě hodně prudký. Těch pět kilometrů nejtěžšího stoupání mi nevyhovovalo, ale myslím si, že jsem se s tím vypořádal lépe než v předešlých dnech," uvedl lídr Astany.

Výsledky cyklistického Gira d'Italia

1. Contador (Šp.) 28:55,

2. Nibali -34,

3. Scarponi (oba It.) -38,

4. Rujano (Ven.) -39,

5. Garzelli (It.) -46,

6. Kreuziger (ČR) -49,

Průběžné pořadí:

1. Contador 62:43:37,

2. Scarponi -4:58,

3. Nibali -5:45,

4. Gadret (Fr.) -7:35,

5. Rujano -9:18,

6. Nieve (Šp.) -9:22,

7. Meňšov -9:38,

8. Kreuziger -9:47,

9. Rodríguez -10:25,

10. Antón (oba Šp.) -10:58.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články